Utopia arkitekter såg en möjlighet att på platsen skapa ett profilprojekt för Stockholm med betoning på miljöteknik i samband med utnämningen till miljöhuvudstad 2010. Vårt förslag består av en multifunktionell byggnad med offentliga lokaler i bottenvåningen avsedda för kulturändamål. I övrigt är byggnaden tänkt att kunna inrymma allt ifrån hotell, kontor och framför allt bostäder för att ge platsen liv och aktivitet under större delen av dygnet och att tillmötesgå stadens ambition att tillskapa fler bostäder i city. I förslaget ingår även en nyanlagd park i solläge på andra sidan Birger Jarlsgatan.
Birger Jarl
Projekt Birger Jarl är ett förslag från Utopia Arkitekter AB och Oscar Properties. Byggnaden föreslås placeras i korsningen Birger Jarlsgatan och Regeringsgatan. Med projektet vill vi tillföra staden en i många avseenden unik byggnad och vår ambition är att huset skall kunna bli ett profilprojekt för Stockholm både vad gäller arkitektoniskt utförande och modern miljöteknik.
Kommun | Stockholm |
Plats | Birger Jarlsgatan / Regeringsgatan |
Kund | Oscar Properties |
Typ | Bostäder |
År | 2009 |
Platsen idag
Förslaget innebär att en ny byggnad placeras i korsningen Birger Jarlsgatan och Regeringsgatan. Området betecknas idag som park men platsen är norrvänd, trafikstörd och är i dag ett tillhåll för i första hand missbrukare. Platsen har identifierats av Stockholms stads inventeringsprogram för byggbara platser från 1996. Staden ställer sig positiv till att bygga på platsen för att ge mer stadga åt stadsrummet.
Staden har även föreslagit att parken med fördel kan flyttas till andra sidan då den idag inte utnyttjas i någon högre utsträckning delvis beroende på norrläget. Statyn på Karl Staaff som står här idag skulle då kunna få en mer framträdande placering i ett bättre läge.
Situationsplan
Huset placeras i nordsydlig riktning och följer tomtens form. Mot norr får byggnaden en tydlig spets som blir ett utmärkt exponeringsläge. Mitt i byggnaden finns en öppen entrézon som kopplar samman Birger Jarlsgatan och Regeringsgatan. Via entrézonen kan man röra sig genom huset och här samlas byggnadens entréer.
Entrézonen är ljus och välkomnande och kopplingen till Johannes kyrka bevaras. Infarten för garage och inlastning sker i tomtens södra del där en befintlig inlastning redan finns. Den nya Karl Staaffs park anläggs norr om byggnaden. Parken kan med fördel utformas som skulpturpark då Karl Staaff statyn förslagsvis flyttas hit.
Volym
Byggnadens form är anpassad till platsen och följer gatornas sträckning. Solen och väderstreck har gett byggnaden en högre del mot norr och en lägre mot söder. Där den högre delen är smal och den lägre bred. I mitten hålls byggnaden låg, för att undvika en alltför tung byggnadskropp och skapa ljusa bostäder med möjlighet till uteplatser och terrasser mot en grön insida. På detta sätt kan vi hålla fasaden stram och stadsmässig mot gatorna utan att behöva kompromissa vad gäller boendekvalitéer så som ljusinsläpp och balkonger. Dessutom vill vi bevara de befintliga utblickarna från höjden vid Johannes kyrka.
Byggnadens skevhet och motsatsförhållande, med en hög, smal del och en låg bred del, är ett resultat av tomtens form. Även väderstrecken och solens bana har påverkat formen för att kunna skapa optimala boendeförhållanden. Av estetiska skäl har vi valt att skeva byggnaden för att skapa en spännande, dynamisk och smäcker form. Vår ambition i val av volym, uttryck och material har varit att rita ett hus som växlar i upplevelse och karaktär. Dels under dygnets olika delar men inte minst genom att byggnaden ur olika lägen och vinklar får ett varierat uttryck. Sammantaget ger detta en spännande och intressant byggnad med goda förutsättningar för att kunna bli det profilprojekt vi eftersträvar.
Sektion
Byggnaden består en högre och en lägre del. Höjderna är anpassade till de kringliggande byggnadshöjderna. Den högre volymen är 17 våningar ovan BirgerJarlsgatan. Vi har valt att inte låta den vara högre av hänsyn till den intilliggande Johannes kyrka. Byggnaden får inte konkurera med kyrkans höjd. Det tre första våningarna mot Birger Jarlsgatan är tänkt som offentliga utrymmen.
Här är det högt till tak med större uppglasade fasadpartier som gör att gatan känns ljus och trygg dygnet runt. På huset mitt hålls höjden ner för att ge byggnaden en dynamisk form som ger en sluttande innerfasad som fyller flera syften. Den ger goda ljusförhållanden och möjligheter till terrasser och uteplatser till huset bostäder och bevarar samtidigt utsikten från höjden där Johannes Kyrka ligger.
Elevation
Husets insida kläs med sedumväxter. Detta skapar en vertikal trädgård för de boende som gör uteplatserna trivsamma och hjälper till att hantera både dagvatten och trafikbuller.
Den vertikala trädgården gör dessutom byggnaden estetiskt tilltalande för de förbipasserande och bidrar väldigt tydligt till att ge byggnaden den miljöprofil vi strävar efter. Parkeringsgarage och inlastning ligger under huset med infart från byggnadens södra sida.
Ytor och organisation
Husets tre första våningar innehåller offentliga utrymmen som är tillgängliga för allmänheten. Utrymmet kan bestå av ytor för konstutställningar, bibliotek, musik och teaterscener med mera. Vår avsikt är att dessa offentliga ytor ska tillföra platsen mer aktivitet och folkliv. Fler invånare och besökare skall enkelt kunna ta del av spännande kulturupplevelser.
Bostadsvåningarna börjar från och med plan tre och förslaget innehåller en blandning av lägenhetstyper från två rok upp till fem rok med en större etagevåning högst upp. En variation i storlek på de olika lägenheterna gör att bostadshuset kommer att kunna befolkas med boende i olika åldrar, livssituation och med olika behov.
Idén med fasaden är att komma bort från stora homogent uppglasade fasader och låta ett fåtal enkla moduler och material skapa en komplex, intressant och vacker yta. Två skikt metallringar med en diameter på 2 850 mm som förskjuts i förhållande till varandra och bildar stommen för glaspartier, täta delar, ventilationsgaller och solpaneler.
Bakom detta skikt ligger den isolerade väggen med sin bärande struktur. De offentliga bottenvåningarna har större andel glas än de övre bostadsvåningarna.
Vi vill poängtera att vårt förslag är en idé om hur man kan ta fram ett profilprojekt för Stockholms stad och vilka kvaliteter som medföljer om denna plats tas i anspråk. Projekt Birger Jarl är med sitt unika läge en stor tillgång i arbetet att skapa ett intressant och attraktivt profilprojekt för stadens invånare och besökare.
Vi vill att förslaget ska betraktas som ett inspirerande diskussionsunderlag som vi tillsammans med stadens tjänstemän, politiker och allmänhet kan utveckla vidare.