I bakgrunden

Hallonporten

Nyheter

Vi vann!!!

Dags för lite julskryt. Det var alltså vårt projekt Kvarteret Korsningen som vann Örebro kommuns Byggnadspris 2022!

Det är vi såklart väldigt stolta över efter en resa som gått från en urvalsprocess 2016 där vi i konkurrens med tolv andra arkitektkontor tilldelades en markanvisning för projektet av kommunen. Därefter har vi klurat, ritat och projekterat projektet framåt i samarbete med bland annat Castellum och NA Bygg AB.

Och sedan i somras står det nu där. Färdigt, inflyttat och certifierat som Sveriges första nollCO2-kontorsbyggnad.

Stort tack alla projektpartners och inte minst, tack Örebro kommun!

Vi vann markanvisningen på Djurgården!

Äntligen får vi berätta att det är vi på Utopia Arkitekter som vunnit markanvisningstävlingen för bostäder vid torget intill Hertig Johans allé i Djurgården i Linköpings kommun. Vårt fina förslag, som vi tagit fram i samarbete med Söderstaden i Östergötland AB, en del av ED Gruppen, vann i konkurrens med tolv andra bidrag.

Så här skriver kommunen i sin motivering för vårt vinnande förslag:

"En gedigen och uppriktig analys av staden och platsen har mynnat ut i ett uttrycksfullt och identitetsstärkande projekt där inget lämnats åt slumpen. Byggnaden är ansvarsfullt utformad på alla sina sidor och visar upp genomtänkta material och komponenter från sockel till nock. Arkitekturen visar upp en fingertoppskänsla för detaljer som hålls samman av ett tydligt formspråk med rötter i den klassiska staden. Byggnadens balkonger och skyltfönster ger en effekt likt en biholk vars gluggar kan fyllas med ett färgstarkt liv som stärker sin omgivning."

Väldigt, väldigt kul med vårt allra första projekt i Linköping tycker vi! Klicka här för att se mer av förslaget.

Utopia vinner med HSB i Brunnshög!

Nu har Lunds kommun gått ut med nyheten om att det är Utopia Arkitekter som i samarbete med Liljewall arkitekter, Sweco och KAMOMA vunnit en av byggrrätterna i Patentkvarteren.

Superkul och väldigt roligt efter ett speciellt samarbete mellan tre arkitektkontor och ett landskapsarkitektkontor. Bilden är ett litet, litet smakprov på vår del av förslaget.

Tack HSB Skåne för förtroendet. Nu ska det blir det kul att jobba vidare med det här projektet med höga hållbarhetsambitioner på alla områden.

Följ den här länken för att läsa Lunds kommuns pressmeddelande om tävlingen.

Kumla here we come!

Det är så roligt att få berätta att vi har vunnit ännu en markanvisningstävling. Den här gången handlar det om ett projekt för 31 radhus och två flerbostads med sammanlagt 52 lägenheter på en tomt i centrala Kumla.

Förslaget har vi tagit fram i nära och superhärligt samarbete med Anna Jansson och Fredrik Ahl på InnoBo. Tävlingen vann vi i tuff konkurrens med 13 andra team med många duktiga kontor och ett antal riktigt vassa förslag. Vilket såklart känns extra kul.

Vi gissar att vårt förslag tog för sig ordentligt genom gestaltningen av våra bostadshus. Men också att vår hantering av de gröna gårdsmiljöerna med enbart ätbara växter, våra bilbersåer runt parkeringsytorna, vår konsekventa form ner i minsta detalj även på alla komplementbyggnader och inte minst ett starkt hållbarhetsfokus med både pressade CO2-tal och ett mycket omfattande inslag av återbruk hjälpte till.

Kolla in förslaget i sin helhet här.

Vi har vunnit en markanvisning med Titania!

Sambygget är ett projekt för ett 90-tal lägenheter i tre hus längs med Skolgatan bara några hundra meter från Märsta station.

Trygghet och trivsel står i centrum med smarta lägenheter i karaktärsfulla hus som med sina placeringar längs med tomtgränsen ramar in en grönskande gård i söderläge med plats för lek och umgänge. Husens skala, takvinklar, detaljer och material tar tydligt avstamp i omgivande bebyggelse men tillför samtidigt något distinkt modernt som kommer att bli ett superfint tillskott till centrala Märsta.

Vi tackar dessa fina ord från kommunstyrelsens ordförande Olov Holst:

– Vi välkomnar Titania till kommunen som med sitt vinnande bidrag i upphandlingen möter våra höga krav på såväl gestaltning som fördelning av olika lägenhetsstorlekar och att husen ska bidra till att öka tryggheten på platsen. Titanias höga ambitionsnivå passar väl in i kommunens inriktning att nya bostadshus ska bidra till att göra Sigtuna kommun både snyggare och tryggare.

Nu kör vi mot byggstart Q2 2023!

Klimatneutralitet inifrån och ut!

När grunden är på plats går det undan när man bygger i trä. Så här såg det ut häromdagen. Och redan om några veckor ska man börja montera fasaden. Vi lovar såklart att återkomma med rapporter löpande.



Trämoduler i massor!

Ni vet det där kontorshuset som vi ritat mitt i centrala Örebro? Det som är Sveriges första noll CO2-certifierade kontorshus, byggt helt i trä från källarvåningen och upp? Ja precis, det där till och med hisschakten är i trä.
Hur som helst, så här ser det ut när Martinsons trycker ut ett av alla de hundratals träelement som inom några veckor kommer att börja monteras på plats mitt emot centralstationen i Örebro. Kul att se i fabriken men tveklöst ännu roligare att se när de börjar staplas mot skyn nere i Närke.


Stadslabbet - AR i Helsingborg!

Det har blivit dags för en sneak preview av vår AR-app som vi tagit fram i samarbete med Helsingborgs stad. Det här är en supersnabb test gjord runt hörnet från kontoret i Stockholm. Work in progress med en massa löfte om vad vi kommer att kunna åstadkomma när vi nu fortsätter utveckla projektet under våren. Och den utvecklingen kommer att ske inom ramen för vårt Vinnova-finansierade projekt som vi startade upp början av januari för slutleverans av en fullt fungerande prototyp i slutet av oktober.

Kolla in en kort video på vår LinkedIn-sida

500 000 * God Jul

Emmas bortgång den 29 februari i år var en enorm förlust för oss på Utopia och hela vår bransch. Det ekar tyst på kontoret och lika tyst i debatten. Saknaden är stor vilket märks bland annat genom att vi till årsskiftet kommer att ha samlat in lite drygt en miljon kronor till stiftelsen i hennes namn. Helt fantastiskt såklart. Men betydligt mer kommer att behövas om stiftelsen ska kunna bedriva ett arbete som ger avtryck under kommande år. Alla bidrag är alltså fortsatt välkomna. Om du vill bidra så gör du det enklast genom att swisha till nummer 1232079598 eller överföra pengar på konto 5240 10 499 91 hos SEB.

Som vi berättat om tidigare så kommer stiftelsen bland annat att dela ut ett årligt pris med tillhörande stipendium. Planen är att under våren presentera den första pristagaren som utmärkt sig genom en samlad gärning, verksamhet eller ett projekt i Emmas anda. Den anda som vi alla som jobbade med Emma fick uppleva och som mer än något annat handlade om en ständig jakt på nya idéer, arbetssätt och projekt som kunde bidra till att skapa ett bättre liv för de många människorna. Ofta, men inte alltid, med gestaltad livsmiljö i tydligt fokus. I den stora eller lilla skalan.

Vi har en sägning som Emma lämnade efter sig på Utopia, som är att ett projekt kan inte rymma alla goda idéer men att alla projekt bör rymma åtminstone en tydlig idé som kan bidra till ett bättre samhälle. Direkt eller indirekt. Och om vi som arkitekter jobbar aktivt tillsammans med experter och intressenter från andra delar av samhällsbygget för att förverkliga de där idéerna så kan vi skapa effekter som går långt bortom det fysiskt byggda.

Vår övertygelse är att vi har en möjlighet men också ett ansvar att bidra till en positiv utveckling mot exempelvis ökad jämställdhet, minskad psykisk och fysisk ohälsa, större tolerans, öppenhet och välbefinnande och inte minst en minskad belastning på klimatet.
Det är det tanke- och arbetssättet vi mer än något annat vill främja genom Emmas stiftelse.

God Jul önskar vi alla följare, vänner och bekanta!

Så utvecklar vi våra blågröna stadsrum

I en serie artiklar har Utopia tillsammans med Mitt I tagit fram två förslag för hur stockholms både blå och gröna stadsrum kan utvecklas. Frågeställningarna har handlat om hur Stockholm med all sin grönyta och allt sitt vatten kan skapa fler båtplatser och odlingslotter till gagn för stadens invånare, samtidigt som vi skapar mervärde även för de utan vare sig gröna fingrar eller brinnande båtintresse.

Artiklarna kan läsas i sin helhet här:

Stockholm är sämst i Norden på att tillvarata vattenkontakten

Så kan varje stockholmare få en egen odlingslott

För den som är intresserad följer en lite längre text som legat till bakgrund för arbetet med hur vi kan utveckla vårt gemensamma blå stadsrum:

Stadens blå rum tillhör oss alla!

Stockholm är byggt på 14 större öar sammanlänkade av 57 broar. Totalt finns hissnande 30 000 öar i hela skärgården – varav cirka 200 är bebodda. Inte konstigt att grågässen i Nils Holgersson underbara resa genom Sverige kallar Stockholm – ”Staden, som simmar på vattnet”. Detta till trots är vi inte särskilt bra på att utnyttja vattenkontakten och det mervärde som ligger rakt framför våra näsor. En stor del av stadens kust utgörs istället av hårdgjorda, odefinierade platser och parkeringsytor. Om man inte likt grågässen i Selma Lagerlöfs värld flyger fritt över skärgården är tillgången till publika och inbjudande platser förvånansvärt få.

I våra grannländer har detta varit en pågående process under många år. I Danmark har snart var och varannan stad med vattenkontakt ett hamnbad. En utveckling som startade med Bjarke Ingels hamnbad i Köpenhamn som öppnade för allmänheten 2002. Sedan dess har Köpenhams kommun investerat över en miljard i att säkra vattenkvalitet och tillgängliggöra vattnet för stadens invånare samtidigt som baden blivit identitetsstarka symboler för denna utveckling. Samma utveckling har skett i övriga grannländer. Nu har äntligen Stockholm beslutat sig för att göra detsamma när de i dagarna lanserade idén för ett hamnbad vid Munkbrohamnen. Ett steg i rätt riktning samtidigt som vi menar att det kan göras mer. En annan del i utvecklingen är att möjliggöra för invånarna att förflytta sig ännu längre ut från kajkanten. Att göra detta är dock lättare sagt än gjort, framförallt i Stockholm.

För den stockholmare som vill utnyttja vattnet är tillgången till båtplatser närmast obefintlig. Samtliga kommunala båtplatser har idag kötid – många över tio år. Enligt Stockholms stad finns heller inga planer på att från stadens sida utöka antalet kommunala båtplatser – utan hänvisar istället till att man vill främja båtklubbar och föreningsliv. Samtidigt som stora markarealer förvaltas av Stockholms parkförvaltning eller Stockholms hamnar och görs otillgängliga för stadens idrottsförvaltning och båtklubbarna som hyr ut privata båtplatser. Här finns således ett problem, och samtidigt en utmärkt möjlighet att skapa mervärde för såväl invånare och besökare genom att skapa attraktiva vattennära platser samtidigt som fler får möjlighet att kasta loss. Därför frågar vi oss själva - hur kan vi utnyttja den stora efterfrågan som finns för att skapa mervärde även för de som inte har båt?

Inspireras av grannländerna
Ett exempel att inspireras av är Norge som har berikat sitt bedövande vackra landskap längs de nationala turistvägarna genom att pryda dessa med arkitektoniskt intressanta rastplatser och utkikspunkter som skapar målpunkter längs vägen. Det visar på att nödvändigheter, till och med något banalt som en toalett, kan göras till ett mervärde som lockar besökare, ger identitet och framhäver landskapet ytterligare. Precis samma sak skulle vi kunna göra med båtplatserna i Stockholm. Varför inte göra en del av båtplatserna till små smycken ute i vattnet utspridda över regionen? En del av ett Skärgårdsstråk som kan locka besökare även utanför tullarna och som görs smidigt tillgänglig med båt, men såklart även med cykel och gång. Stockholm satsar idag på att utveckla det regionala cykelstråket avsett för pendling. Dessa cykelstråk löper ofta längs trafikerade vägar utan tydliga rekreativa värden. Därför bör det regionala cykelstråket även kompletteras med tydligare regionala och rekreativa stråk för gång-och cykel som går på utsidan om de trafikerade vägarna genom exempelvis parker, längs kusten och genom naturområden. Många av dessa vägar och stigar finns redan där idag – det handlar framförallt om att binda samman och tydliggöra detta. Om att kommunicera och ge Skärgårdsstråket en lika tydlig identitet och lättillgänglig information som de nationala turistvägarna i Norge. Det är i förlängningen av detta grön-blåa och rekreativa stråk som vi bör förlägga en stor del av de hårt efterlängtade hamnplatserna, där vissa av dessa görs till juveler och små attraktioner i sig självt. Något som är värt att besöka vare sig du har en båt eller inte. Varför inte kombinera hamnarna med just små utkikspunkter ut över Skärgården. Med en allmän bastu som kan hyras. Med badmöjligheter eller utrymmen för kulturutövare. Till platser där seglare, roddare, stand-up paddlare, bastubadare och motorbåtar såväl som badkrukor och landkrabbor kan samsas. Ett regionalt nät av lokala och vattenära mötesplatser i Stockholmsregionen. För detta krävs en starkare kommunikation och samarbete mellan staden, kommersiella aktörer, föreningsliv och båtklubbar.

Skapa win-win situationer
Om det ska lyckas måste staden kunna frigöra mark till båtklubbar och aktörer som vill driva på utvecklingen och ha en långsiktig strategi för hur detta ska göras. I Köpenhamn som länge drivit på förädlingen av sitt blå stadsrum äger kommunen (95%) tillsammans med staten (5%) ett utvecklings-och operatörssällskap (By & Havn) som har ansvaret för den långsiktiga och helhetsorienterade stadsutvecklingen kring hamnområden med syfte att tillgängliggöra dessa för invånarna. Intäkterna från deras projekt återinvesteras sedan i det gemensamma för att förstärka stadsrummen i hela staden. Tillsammans med representanter från båtklubbar, föreningar samt kommersiella-och kulturella aktörer har de etablerat vad de kallar ”Det blå rådet” – ett samarbetsforum med syfte att säkerställa att alla olika aktörer som nyttjar stadens gemensamma blåa rum hörs och gemensamma intressen kan knytas samman. Rådet möts flera gånger om året och kan bland annat etablera interna arbetsgrupper som fokuserar på utvalda teman så som god hamnkultur, nya vattenaktiviteter eller trygghetsfrämjande initiativ.

Avsaknaden av liknande strategi och förhandlingsvilja saknas i Stockholm. Ofta är det just i förhandlingarna med staden och svårigheterna i att skapa win-win situationer som båtplatserna och utvecklingen av stadens vattenrum får stryka på foten. Precis som inom stadsutvecklingen i stort är det ofta snarare detaljplanernas gränsdragningar och vad som betecknas som parkmark respektive parkvatten som blir styrande. Detta oavsett hur marken ser ut eller vilket värden den tillför. Det enklaste sättet att utvidga antalet båtplatser hade självfallet varit att låta befintliga båtklubbar växa och utvidga sina flytbryggor längre ut i vattnet samtidigt som staden kan ställa krav på båtklubbar och hamnar att öppna upp för allmänheten och tillgängliggöra kust som idag ofta är otillgängliga. Här skulle kravet på att öppna upp göra det möjligt att anlägga hamnpromenader och stråk i förlängningen av hamnarna och samtidigt öppna upp idag introverta och vackra klubbhus för allmänheten med till exempel caféverksamhet.

Genom lite förhandlingsvilja skulle vi enkelt kunna skapa win-win situationer för invånare och besökare genom att tillgängliggöra vattnet och skapa kvalitativa parkstråk som utnyttjar strändernas potential samtidigt som vi tillgodoser behovet av båtplatser. Denna förhandlingsvilja borde vara styrande i stadsutvecklingen i stort och genom långsiktiga strategier utnyttja Stockholms fantastiska läge vid vattnet. Låt privata båtklubbar expandera med omkring 25% mot att de öppnar upp sin verksamhet och att staden får anlägga hamnpromenader och att de öppnar upp sin verksamhet. Komplettera med nya båtklubbar på lämpliga platser längs Skärdgårdsstråket där yta finns och i förläningen av rekreativa stråk som kan förstärkas och förbättras.

Exempel på hur befintliga båtklubbar kan knytas samman med ett tydligt skärgårdsstråk tillsammans med en flytande gästhamn vid Fjäderholmarna.

En flytande gästhamn och turistdestination
Detta är dock ett längre projekt som inte sker över en natt – och behovet av båtplatser är stort redan nu. Detta gäller inte bara mer stationära båtplatser utan även stadsnära gästhamnar. Därför bör staden som en startpunkt till ett mer långsiktigt och strategiskt arbete med stadens blå rum möjliggöra för en temporär gästhamn som står fritt ute i vattnet. Förslagsvis i närheten av Fjäderholmarna och där den kan kopplas på de reguljära båtförbindelserna som sommartid kan ledas om för att angöra hamnen. På så sätt kan vi med ett enkelt grepp skapa en hamn som kan nås från Nybrokajen, Slussen, Ropsten, Nacka Strand och Lidingö med smidiga kollektivtrafiksförbindelser till en stor del av Stockholmsregionen. Hamnen som flyter görs tillgänglig från april till oktober och kan enkelt transporteras bort eller stängas ned vintertid. Sommartid bör den självfallet även innehålla bifunktioner som gör den till mer än enbart en båtplats utan till en destination i förlängningen av redan existerande skärgårdslinjer. Café, bastu, kajakuthyrning, vattensportsaktiviteter, föredrag eller event som till exempel Volvo Ocean Race eller Gotland runt.. Här sätter bara fantasin gränser och innehållet bör speglas av stockholmarnas egna behov och intressen samtidigt som Stockholm som turistdestination stärks och får en ny målpunkt för båtburna besökare. En ny temporär och föränderlig ö tillägnad nya som gamla båtentusiaster och sommarfirare mitt bland Stockholms övriga 30 000 öar.

Det är dags att staden tar ett helhetsgrepp om utvecklingen omkring stadens blå rum. Vågar tänka långsiktigt och strategiskt och bjuda in båtklubbar och föreningar i diskussionen tillsammans med övriga aktörer för att säkerställa att staden som simmar på vattnet tillgängliggörs för mer än bara grågäss. Det är dags att vi släpper uppifrånperspektivet och genom dialog i ögonhöjd skapar win-win situationer som stärker staden som helhet. Istället för en miljö där vi blir protektionistiska över vår egen lilla ruta utan att se till sammanhanget. Där är båtplatser en utmärkt startpunkt. Ett problem som med rätt lösning och samarbete kan skapa ett mervärde och en identitet hela Stockholm kan vara stolta över både temporärt och över tid.

Noll CO2 i Örebro!

Vi har ritat Sveriges första NollCO2-certifierade kontorshus. Det är vårt projekt i samarbete med Castellum som kommer att få äran.

NollCO2-certifieringen utfärdas av Green Building Council. Vi kan också berätta att ett första spadtag kommer att tas den 18 juni. Och dessutom avslöja att det blir Polismyndigheten som kommer att bli hyresgäster för huset som helhet, vilket sannolikt gör detta till världens första klimatneutrala polisstation. En rejäl bonus som vi ser det.

Snyggt och svanenmärkt studentboende i Gubbängen!

Nu står våra studentprojekt Maja & Knekten till slut färdiga på plats precis intill tunnelbanestationen, en ynka kvart från Södermalm. Snygga, originella hus med tydlig klimatprofil och öppna bottenvåningar som bland annat rymmer ett bageri i Knekten och en sushirestaurang i Maja.

I går skulle invigningen ha ägt rum om inte coronan kommit i vägen. Så eftersom det inte går att komma och kolla insidan nu så bjussar vi i alla fall på ett gäng pinfärska bilder från utsidan.

Håll till godo!

Mer info och intresseanmälan hittar du så klart hos Åke Sundvall.

Foto: Anders Bobert

Äntligen bygglov!


Kommunen har beviljat bygglov för vårt kontorsprojekt, Kvarteret Korsningen, precis intill centralstationen i Örebro. Som vi berättat om tidigare blir det en träbyggnad rakt igenom, vilket kommer att sätta sin tydliga prägel både på ut- och insida. Och klimat-ambitionerna som var höga redan från början har skruvats upp ytterligare under projektets gång.

Det finns mycket att berätta, men i dag får ni nöja er med en uppdaterad bild av projektet. Sen lovar vi att återkomma med mer information om huset så snart det drar ihop sig till spadtag.

Till minne av Emma Jonsteg!

I dag måste vi dessvärre meddela att vår vd, Emma Jonsteg, har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Emma var urkraften, kompassnålen och den aldrig sinande energikällan i vårt arbete. Visionärt och i det vardagliga. Sorgen och saknaden efter henne är monumental. Inte bara för oss som kollegor utan för hela vår bransch. Vi har förlorat en nära vän och branschen har förlorat en av sina starkaste röster.

Sedan Emma fick sin diagnos den 3 juni förra året har hon inte deltagit i verksamheten utan i stället ägnat sin tid åt familj och vänner. Under hennes frånvaro har vi enligt hennes uttryckliga önskan anpassat verksamheten för att kunna fortsätta vårt arbete i hennes anda.

Mattias Litström, vår creative director som också startade Utopia Arkitekter tillsammans med Emma för snart tolv år sedan, har de senaste nio månaderna agerat vd och kommer även fortsatt att göra det.

Ni som haft glädjen att träffa och arbeta med Emma fick alla känna av hennes enorma och smittsamma entusiasm, hennes ständiga jakt efter nästa stora idé och hennes tro på vår möjlighet, men också skyldighet, att försöka göra vår värld till en lite bättre plats för de många människorna. Den andan sitter för evigt i väggarna på Utopia Arkitekter. Det är arvet vi nu förvaltar.

Visa gärna ert deltagande i sorgen genom att ge ett bidrag till Cancerfondens verksamhet.

Tack!

Utopia utvecklar Brunnsäng

Visualisering av vårt förslag i Brunnsäng.

I dag uppmärksammar SVT vårt förslag för utvecklingen av miljonprogramsområdet Brunnsäng. Det är inte mindre än fyra inslag som du hittar på sidan vi länkar till här (scrolla ner på SVT-sidan så hittar du alla klipp). Så tanka upp termosmuggen och bänka er.

Till SVT.se

I inslagen får du bland annat höra Johan Bejne, ansvarig arkitekt på Utopia, och Håkan Buller, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Södertälje, berättar om sin syn på projektet.

I nyhetsinslag på TV blir det alltid lite av ett skrap på ytan. Den här gången blev det mycket fokus på trygghet, vilket varit en stor del av fokuset i utvecklingsarbetet. Men det finns såklart jättemycket mer att berätta om det här projektet när det gäller analysen, idéarbetet och lösningarna det sedan resulterade i.

En lite mer utförlig presentation av projektet hittar du på vår sajt. Och om du vill veta mer är det bara att ringa eller mejla. Vi tröttnar aldrig på att snacka stadsutveckling. Särskilt inte när det är så här kul projekt.

Utopia Arkitekter och Tyresö väljer Bergsundet i Wättinge

Nu är det klart att Bergsundet blir den tredje parten i samarbetet mellan Tyresö kommun och Utopia Arkitekter för Wättinge. Efter att ha fört diskussioner med sammanlagt 20 byggaktörer föll valet till slut på Bergsundet. Motiveringen till valet är bolagets höga ambitionsnivå och öppenhet för att pröva nya arbetssätt.

Förra året markanvisade Tyresö kommun ett område på cirka 1,5 hektar avsett för bostäder och en förskola i den nya stadsdelen Wättinge till Utopia Arkitekter. Sedan dessa har man tillsammans sökt en byggaktör med rätt syn på projektet och idén om att arbeta tillsammans med arkitekt och kommun i en ny form av projektkonstellation.

Vi tror att Tyresö och Utopia Arkitekter i Wättinge-projektet har hittat grunden för något som kan förändra planprocessen till det bättre. Vi är väldigt glada och stolta över att ha fått förtroendet att tillsammans med dem driva en utveckling av branschen, säger Johan Perslow, vd på Bergsundet.

Projektet utmärker sig genom ett nära och transparent samarbete mellan byggaktör, arkitektkontor och kommun, med ambitionen att nå längre när det gäller process, kvalitet och ett stadsbyggnadsmässigt värdeskapande.

För oss har det i urvalsprocessen varit väldigt viktigt att Bergsundet tillsammans med oss vill utmana branschens syn på samverkansmodeller och olika aktörers roller. Men också att vi har en grundmurad samsyn på ambitionsnivå när det gäller gestaltning och kvalitet, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Projektet är igång sedan några veckor tillbaka och utmärks av ett nära gemensamt arbete i projektgruppen. Det är redan tydligt att det rör sig snabbt framåt och målsättningen är att ha en detaljplan färdig för samråd framme i slutet av sommaren.

Vår ambition för det här projektet har varit att hitta företag som brinner för social hållbarhet och kan värna om kommunens visioner för Wättinge. Där är vi helt övertygade om att vi nu hittat rätt både i Utopia Arkitekter och Bergsundet, säger Jenny Linné, produktionslednings- och exploateringschef på Tyresö kommun.

Wättinge är en helt ny stadsdel som ligger nära Tyresö centrum med direkt anknytning till ett utvecklat grönstråk med flera naturreservat inom gångavstånd. Projektet ska bidra till att skapa nya framsidor och binda samman Tyresös storskaliga 60-talsbebyggelse med omgivande områden och naturen, där förskolan blir den arkitektoniska pärlan i området.

Läs mer om Bergsundet Development på: www.bergsundetdevelopment.se

Vi ska utveckla en AR-app för medborgardialog!

Vi står tillsammans med Doberman bakom ett av fem projekt som tilldelats pengar från ArkDes utlysning om "undersökande projektnära praktik". Vi är så oerhört glada och stolta över detta. Så här skriver Arkdes om vårt projekt som vi kallat Augmented dialogue:

"Augmented Reality (AR) innebär helt nya möjligheter för visualisering och feedback i stadsutvecklingsprocesser. Genom att kombinera AR-teknik med strukturer för feedback, idéer och förslag från medborgare kan nya former för interaktion och deltagande uppstå. I projektet Augmented dialogue kombineras expertkunskap inom arkitektur, kommunikation och teknologi. Målet är att, via en kreativ designprocess, utveckla en app som kan främja ett lustfyllt samskapande och medborgardialog."

Vi kunde inte sagt det bättre själva. Det här kommer bli superkul.

Juvelen snart färdig!

De här bilder på Juvelen, vårt kontorsprojekt i Uppsala på uppdrag av Skanska, togs under julhelgen 2018. Utsidan är nu i princip färdigställd men arbetet invändigt pågår några ännu månader till.

Foto: Anders Bobert

null

Stort intresse i Tyresö!

Riktigt roligt att se att intresset är så stort för vårt projekt och vår projektmodell i Wättinge!

Sammanlagt 20 byggaktörer har anmält sitt intresse för att medverka i Utopia Arkitekter och Tyresö kommuns projekt i Wättinge. Nu är vi igenom första steget i urvalsprocessen och har valt att gå vidare med åtta av företagen. De utvalda är Well fastigheter, Botrygg, Wästbygg, Conara Projketutveckling, ByggVesta, Erik Wallin, Resona Holding och BTH Bostad som nu har blivit kallade till intervjuer under de kommande två veckorna.

För er som inte känner till projektet sedan tidigare så har vi på Utopia Arkitekter tilldelats en markanvisning som omfattar totalt cirka 1,5 hektar avsedd för bostadsrätter, hyresrätter och en förskola i den nya stadsdelen Wättinge. Projektet, som är det första där kommunen har markanvisat till ett arkitektkontor, kommer att drivas gemensamt av Utopia Arkitekter och Tyresö i en ny projektmodell. Det första steget är att vi tillsammans väljer ut den byggaktör som blir partner i projektet. Målsättningen är att ha ett val klart i oktober för att sedan direkt dra igång planarbetet med siktet på byggstart Q1 2021.

Tyresö kommuns hemsida kan du läsa mer om projektet.

Pressmeddelande: Tyresö och Utopia samarbetar i ny projektmodell

Tyresö kommun väljer Utopia Arkitekter som partner för att pröva en ny projektmodell i ett projekt med bostadsrätter, hyresrätter och en förskola i den nya stadsdelen Wättinge. Projektet blir det första där kommunen markanvisar till ett arkitektkontor. Möjliga byggaktörer kommer sedan att utvärderas och väljas ut av kommunen och Utopia gemensamt.

Utopia Arkitekter har tilldelats en markanvisning för projektet som omfattar totalt cirka 1,5 hektar. Kommunen och Utopia sätter nu tillsammans ramarna för projektet och kommer under sommaren att bjuda in byggherrar att lämna intresseanmälningar. I september intervjuas ett urval byggaktörer för att ha ett val klart i oktober och sedan drar planarbetet igång med målsättningen om byggstart Q1 2021.

– Vi ska jobba tillsammans från början, kommun, arkitekt och byggaktör. Vi vill vara likvärdiga parter i ett tajt och transparent samarbete. I perioder kommer vi att arbeta tillsammans på ett gemensamt projektkontor och med en närhet till beslutande nivåer hos alla parter, för att minimera riskerna för missförstånd, felbeslut och omtag, säger Heléne Hjerdin, planchef på Tyresö kommun.

Tyresö jobbar sedan länge med en integrerad samhällsbyggnadsprocess, där plan och genomförande går hand i hand. Nu vill man ta nästa steg och ser projektet med Utopia Arkitekter som ett sätt som att förädla sitt befintliga arbetssätt för att nå en högre kvalitet på slutresultatet.

– Vi har haft väldigt intressanta diskussioner med Tyresö under våren. Här finns en stor öppenhet för nytänkande som gjort att vi nu har landat i en tydlig idé om hur vi ska jobba tillsammans för att nå längre när det gäller process, kvalitet och värdeskapande. Nyckeln är som alltid en tydlig gemensam målbild och ett närmare och mer öppet samarbete mellan alla projektets parter, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Projektutveckling.
Wättinge ska bli en helt ny stadsdel som ligger nära Tyresö centrum och har direkt anknytning till ett utvecklat grönstråk och flera naturreservat inom gångavstånd. Projektet ska bidra till att skapa nya framsidor och binda samman Tyresös storskaliga 60-talsbebyggelse med omgivande områden och naturen, där förskolan blir den arkitektoniska pärlan i området.

– Projektet blir ett av de första i Wättingebacken och vi vill sätta rätt karaktär och nivå från början. Valet föll på Utopia Arkitekter som vi ser står för både för mycket god gestaltningsförmåga och som också har visat på intressanta idéer om hur vi tillsammans kan lyfta våra processer, säger Heléne Hjerdin.

En projektpresentation finns på kommunens webbplats www.tyreso.se/byggawattinge. Mer information om projektet kommer att ges under Tyresö och Utopias seminarium i Almedalen den 2 juli. Byggaktörer kan lämna sin intresseanmälan senast den 31 augusti.

För mer information, vänligen kontakta:

Jesper Lövkvist, pressansvarig på Utopia Arkitekter, 070 - 769 97 46, jesper@utopia.se

Heléne Hjerdin, planchef på Tyresö kommun, 08-57829507, helene.hjerdin@tyreso.se

Utopia på MIPIM!

Här har du din alldeles egen inbjudan till vår lilla dragning i Stockholmsmontern klockan 15:00 den 14 mars. Hjärtligt välkommen!

Trivium - nya Teknikens Hus i Luleå!

Visualisering av den nya byggnaden sedd från vattnet.
I morse var det pressträff i Luleå där Teknikens Hus visade upp Utopia Arkitekters och Nordmark & Nordmarks vision för ett ny byggnad i Södra Hamn i centrala Luleå. Trivium (latin för där tre vägar möts) är en 4 000 kvadratmeter stor byggnad som är tänkt att husera Teknikens Hus befintliga verksamhet men också skapa nya utrymmen för mer av kultur, lärande, lek och evenemang på platsen och i staden.

I presentationsmaterialet kan man bland annat läsa:

”Trivium blir en naturlig portal till Luleå och den arktiska regionen. Innehållet i huset ger besökaren mer tillgänglig utgångspunkt, där det går att få överblick och skapa förståelse för vad området har att erbjuda.

Trivium kommer genom sitt innehåll bidra till möten mellan människor över olika generationer, med skilda erfarenheter och varierande drivkrafter. Teknikens Hus som tongivande aktör i huset utbildar och väcker experimentlusta, samtidigt som regionens högteknologiska kompetens och viktiga näringar får synlighet. Naturum visar upp och skapar sammanhang för kuststaden. Här finns en arena för regionens aktörer att mötas inom ramen för Teknikens Hus, samtidigt som Luleåbor och besökare kan mötas för spontan dialog kring vad som händer i staden, regionen och livet.”

Vi är så klart superstolta över att ha fått förtroende för att ta fram förslaget för en så viktig verksamhet i regionen. Och inte så lite stolta för hur fint det ser ut att kunna bli.

Mattias introducerar Skýli.

I dag är vi på plats på World Architecture Festival i Berlin för att presentera den blå vandringsstugan för tävlingsjuryn (håll tummarna). Då kommer vi också att lansera vårt partnerskap med SSAB som startar med Skýli men som också kommer att rymma en rad andra fina projekt där plåten är viktig del i den gestaltningsmässiga idén.

De senaste dagarna har Skýli uppmärksammats flitigt i en rad olika medier och magasin, och har ni lust att läsa mer om projektet kan ni kolla in det hos bland annat Archdaily, Dezeen, eller på SSAB's hemsida.

Men helst av allt vill vi att ni tar en titt på filmen genom att klicka här!

Så här bygger man en juvel.

Vill ni se hur man tillverkar en juvel? Kolla in de här bilderna från Strängbetong där man tillverkar elementen som kommer att bli vår kontorsbyggnad Juvelen i Uppsala. Bilderna är från februari i år och arbetet har hunnit en bra bit sedan dess. Byggnaden ska stå färdig i slutet av 2018 med första inflyttning Q1 2019.

Nya Hovås vinnare AR Awards!

Vi har vunnit Architectural Review MIPIM Future Projects Awards i kategorin Regeneration and Masterplanning. Projektet som prisas är vårt stadsplaneförslag för Nya Hovås i Göteborg.

Priset delas ut till projekts som är ”exempel på innovativ och enastående arkitektur som på ett framgångsrikt sätt har svarat på uppdraget”.

Stort grattis till våra beställare på Next Step Group, HSB och Skanska. Och till oss själva såklart.

Utopia får makten i Örebro!


Det blir Utopia Arkitekter som får makten i Örebro. I dag blev det offentligt att kommunen har utsett oss till samarbetspartner i projektet ”Vi ger arkitekten makten”. På en glädjeskala från ett till tio ligger vi nu på en dryg elva. Det här kommer att bli superspännande, jättekrävande, fantastiskt utvecklande och enormt kul.

Stor eloge till Örebro kommun för deras vilja och mod att tänka i nya banor när det gäller roller och ansvar i stadsbyggnadsarbetet. Det finns inom stadsutveckling och arkitektur alldeles för många cementerade sanningar om hur saker kan, bör och får göras. Sanningar som tyvärr sällan ger de goda resultat man från kommunernas sida säger sig eftersträva.

Kontoret fullkomligt kokar över av entusiasm och otålighet för att få komma igång med det här projektet. Tack för förtroendet alla ni på Örebro kommun, vi vågar lova att ni har val helt rätt gäng för uppgiften.

Här hittar ni kommunens pressmeddelande om beslutet.

Och här kan ni läsa mer om projektet på kommunens hemsida.

”Lär dig hur folk lyssnar - sen vet du hur du ska tala”.

Arkitekten Josefin Karlsson har skrivit boken, ”Retorikens kraft – Hur arkitekter talar med beställare”, som släpps i dagarna. I boken, som innehåller en massa tips och klokheter om hur man som arkitekt kan tänka för att få igenom sitt budskap på bästa sätt, medverkar även vår vd Emma Jonsteg. Dels som intervjuad och dels med en egen text under rubriken ”Lär dig hur folk lyssnar - sen vet du hur du ska tala”.

Här kan ni läsa Emmas text i sin helhet:

”Ordet retorik har för många svenskar en negativ klang. Vi tenderar att tänka på begreppet i betydelsen att kommunicera för att övertyga utan någon egentlig substans bakom fagra ord och förföriska bilder. I arkitekturvärlden är det emellanåt särskilt mycket så. Skrået har historiskt varit avogt inställt till att sälja och marknadsföra. Tendensen dröjer sig kvar på många håll även i dag. Det anses lite vulgärt och förmätet att allt för ivrigt hävda sin egen förträfflighet.

Den här inställningen gäller så klart långt ifrån alla arkitekter. Men desto fler av oss är i grunden ganska ointresserade av kommunikation som en naturlig del av vår gärning. Många ser det som ett nödvändigt ont. Den gängse uppfattningen är att förslag, tankar och åsikter helst ska bedömas utifrån sina egna meriter. Åthävor och krämarfasoner undanbedes. Det är knappast någon slump att vi inte har någon Bjarke Ingels, Zaha Hadid eller Rem Koolhaas i Sverige.

Jag tycker att det är olyckligt att klassisk svensk ryggradsjante inte sällan avfärdar goda kommunikationsinsatser som ett utslag av självbelåtenhet. Och den uppfattningen har inget att göra med att jag vill se svenska starchitects oblygt kapa åt sig uppmärksamhet och status. Däremot ser jag att en god kommunikativ förmåga är minst lika viktig för alla oss som sliter med att driva och påverka i viktiga frågor som sträcker sig långt bortom att stärka det personliga varumärket.

De som inte kan artikulera sina åsikter och argumentera för dem på ett underbyggt och övertygande sätt har alltid jobbat i uppförsbacke. Och inget kommer att göra det lättare för dem i framtiden. Tvärtom. De allt mer komplexa och krävande utmaningar vi som samhälle och arkitekter ställs inför kommer verkligen att pröva allas vår kommunikationsförmåga på nya sätt. Mer tvärdisciplinära arbetssätt, ett starkare socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbarhetsfokus, medborgarinflytande och medskapandeprocesser och inte minst högre gestaltningsmässiga krav och ambitioner kommer att hissa kraven ytterligare. Detta gäller inte minst oss som aktivt vill axla ett tydligt ansvar i samhällsbyggandet.

Vill man verkligen få någon att lyssna så kommer det inte längre räcka att bara skrika mest och högst. Substans, relevans och bevis i välformulerad och smart förpackning kommer ovillkorligen att bli allt viktigare.

Vi upplever nu en historisk högkonjunktur i byggandet. Men så kommer det så klart inte att fortsätta i all evighet. Den ekonomiska verkligheten kommer förr eller senare att böja kurvorna neråt. Vår bransch kommer dessutom att genomgå drastiska förändringar i takt med att digitaliseringen skapar nya förutsättningar för vad vi i vår yrkesroll faktiskt kan och förväntas uträtta.
Grunden för vårt arbete och intjäning kommer ovillkorligen att viktas om från projektering till analys, strategi, innovation och kreation. Och att sälja dessa tjänster kommer att kräva långt mer än en fnösktorr verksamhetsbeskrivning, en bunt cv:n och lägst prislapp.

Trender kommer och går inom arkitektur och stadsutveckling. Och i dag slår de igenom snabbare och på bredare front än någonsin förr. Modeorden haglar allt tätare och bruset ökar lavinartat. I den här verkligheten blir det snart minst lika viktigt att hitta sin egen röst i kommunikationen som i sitt skapande om man vill förbli konkurrenskraftig. Och inte minst om man ska ha chansen att ta en tätposition.

Dem av oss som vill bidra med starka och nytänkande idéer för en positiv samhällsutveckling kommer att tvingas ägna betydligt mer kraft och uppmärksamhet åt kommunikation. Det är bara att hacka i sig. Detta ganska odramatiska konstaterande borde vi som bransch redan nu ta konsekvenserna av. Det gäller över hela linjen, givetvis inte minst på våra utbildningar. Vi måste bli bättre på att synliggöra och argumentera för de stora värden god arkitektur faktiskt tillför. Det gör vi så klart både genom att att berätta på ett inspirerat sätt om goda exempel från dagens praktik, men framför allt när vi lyckas skapa ett äkta engagemang så väl för framtidens svåra utmaningar som dess i princip obegränsade möjligheter.”

Snåret #30 - Digitalisering i framtidens samhällsbyggnad

I avsnitt 30 av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret diskuterades hur samhällsbyggnadsbranschen kan bli mer förändringsbenägen och våga omfamna digitaliseringen på flera plan. Medverkade gjorde Mattias Hindfelt, tidigare CIO, Riksbyggen, Joakim Jardenberg, digital förändringsledare, SKL, Åsa Jadelius, IT-strateg, Sundsvalls stadsbyggnadskontor och Lisa Lindström, vd, digitalbyrån Doberman. Som vanligt var Emma Jonsteg programledare. Lyssna på avsnittet här.

Utopia ett av VAs Superföretag 2016!

Utopia Arkitekter är ett av Veckans Affärers 580 "Superföretag" 2016. Så här skriver VA på sin sajt:

"För att komma med i rankningen krävs att bolaget fyra år i rad klarar högt ställda krav på tillväxt, lönsamhet och avkastning på kapital. I snitt är det bara någon tiondels promille av de svenska företagen som lever upp till kraven."

Superkul så klart. Läs mer på VAs sajt här.

Utopias vd föreslagen ny vice ordförande i SA!

Vår vd Emma Jonsteg är föreslagen som ny vice ordförande i Sveriges Arkitekter. Beslut fattas på stämman i november. Till ny ordförande har valberedningen förslagit Louise Masreliez, en av grundarna till Marge Arkitekter.

Här hittar ni hela listan över föreslagna ledamöter:

Emma Jonsteg på tidskriften Fokus lista över Kultursveriges mäktigaste!

Så var det äntligen utrett. Listan över Kultursveriges 75 mäktigaste enligt tidskriften Fokus är publicerad. Och vår vd, Emma Jonsteg, är på plats nummer 21. Så här skriver man i motiveringen:

"Denna färgstarka arkitekt vägrar låta sin kår backa in i anonymitetens trista vrå. Med podd, debattnerv och ett nystartat nätverk för värdeskapande stadsbyggnad ger hon den skjuts åt arkitekturen som listans nummer 1 drömmer om. Toppar listan över tidskriften Rums maktmänniskor."

Läs hela listan här

Bo med vy i Tollare!

I vinter startar försäljningen av lägenheterna i Tollare, de vackra bostadshusen i Nacka som Utopia utvecklat tillsammans med Tobin Properties. Men redan nu kan du anmäla ditt intresse till området som fått det minst sagt passande namnet Vyn.

Läs mer

Veidekke Bostad skriver om nomineringarna till WAF.

"Vi är otroligt stolta att våra projekt på Hornsbruksgatan och Bolindersplan tillsammans med Utopia Arkitekter nominerats i en så fin tävling. Nu håller vi tummarna för att vi kan försvara de nordiska färgerna och vinna, säger Britta Braxhult, Affärsutvecklingschef på Veidekke Bostad”.

Läs hela pressmeddelandet här

Kronhuset i Östra Sala Backe

För allra första gången visar vi nu upp vårt nya fina bostadsprojekt för ByggVesta i Östra Sala Backe i Uppsala. Projektet omfattar sammanlagt 139 hyreslägenheter i två byggnader med olika uttryck men ett starkt formmässigt släktskap. Mest iögonfallande är så klart det lejongula toppiga ”kronhuset” på bilden. Läsa mer om projektet här.

Nätverket för värdeskapande stadsbyggandes program i Almedalen är klart!

Är vårt sätt att bedriva stadsbyggande i Sverige hopplöst på efterkälken?

Nätverket har bjudit in Lisa Lindström, VD på Doberman, för att tillsammans med Göran Cars och Emma Jonsteg diskutera behovet av nya arbets- och yrkesformer i framtidens stadsutvecklingsprocesser. Ett seminarium med efterföljande mingel som du garanterat inte vill missa! Onsdagen 6 juli kl.16 i Arkitekturträdgården, Strandgatan 16.

Läs mer

Utopia ritar för Småa i Ulleråker

I morse var det presskonferens på plats i Uppsala och nu kan vi visa några första volymstudier för de föreslagna husen.

Ulleråker är ett av landets största stadsutvecklingsprojekt. Här ska en tät och klimatsmart stadsdel med 7 000 nya bostäder och service växa fram. Som ett av de första projekten i området har Utopia på uppdrag av Småa ritat fyra karaktärsfulla bostadshus med sammanlagt cirka 80 bostadsrättslägenheter. Husen har karaktären av stadsparkshus med färgade träfasader och nedvikta rosa plåttak.

Kommunens målsättning är att Ulleråker ska bli en livfull och grön stadsdel där det är enkelt att träffas och umgås, uträtta ärenden, lämna och hämta barn på förskola och vardagshandla. Gående och cyklister prioriteras och området får god tillgång till kollektivtrafik. Ulleråker ska också kännetecknas av en hög grad av samutnyttjande av mark och byggnader som ger positiva effekter för många verksamheter.


Utopias bostadshus bidrar till måluppfyllelsen på flera sätt. Vi har exempelvis valt att bryta upp kvartersstrukturen och skapa flera byggnadsvolymer i varierade höjder och en mindre skala på husen. Byggnaderna har ingen given fram- eller baksida utan vänder sig både mot gata och park. Öppningarna mellan huskropparna gör parken mer tillgänglig både fysiskt och visuellt. De små platsbildningarna mellan husen, bottenvåningarnas entrétäthet och förhöjda sockelvåningar bidrar också till att skapa stadsmässighet. För de boende blir det lätt och inbjudande att röra sig utomhus, mötas och umgås. Kvarteret skapar en känsla av trygghet för barn och vuxna med sin mänskliga skala och siktlinjer mellan gata och park.
Husen präglas av en samtida och lustfylld arkitektur. Fasaderna kläs i trä, takhöjderna varieras och har formstarka tak i rosafärgad plåt. Färgsättningen är en blinking till Ulleråkers historia och den klassicistiska bebyggelsen tvärs över gatan. Stora balkonger ger både en hög boendekvalitet och ökar liv och kontakt mellan ute och inne.

Cykel som färdmedel är tydligt prioriterat i området. Vi har därför skapat plats för låne- och lådcyklar och möjlighet till cykelverkstad i bottenvåning. Här finns även ett underjordiskt cykelgarage med plats för 250 cyklar vilket kompletteras med 100 cykelparkeringsplatser utomhus runt husen och i parkområdet.

Läs mer om projektet på Småas hemsida.

Utopia i Arkitekten!

Rebecka Gordan på Arkitekten skriver i dag om de svenska arkitektkontorens ökade fokus på kommunikation. Utopia är ett av tre kontor som uppmärksammas i artikeln. På Arkitektens hemsida kan ni läsa hela texten.

Jesper Lövkvist, kommunikationsansvarig på Utopia.

100-tals nya studentlägenheter från Utopia till KTH Campus!

Utopia Arkitekter har i konkurrens med tre andra arkitektkontor vunnit Akademiska Hus tävling för 230 nya studentbostäder vid Teknikringen på KTH Campus. Uppdraget innebär att Utopia Arkitekter nu står bakom sammanlagt drygt 330 av de planerade cirka 630 nya studentlägenheter på tekniska högskolans campusområde. Byggandet av de första dryga hundra lägenheterna på Drottning Kristinas väg, som är ett samarbete med ByggVesta, pågår sedan i december förra året.

Studentbostäder på Drottning Kristinas väg. Vy från gårdssidan.

Så här skrev bedömningsgruppen på Akademiska Hus i sin utvärdering av vårt tävlingsbidrag:

”Utopias förslag visar välstuderade lägenheter med stora boendekvaliteter trots små mått och yteffektivitet. Dubbletterna som efterfrågas i förfrågningsunderlaget är utformade som små treor med ett ljust kök/vistelserum och två likstora sovrum vilket ger stora kvaliteter och flexibilitet i användandet. Boendekvaliteter som rejäl köksinredning och förvaring är väl genomtänkt. Lägenheterna går att använda både som kompislägenhet och för ett forskarpar med barn.

Förslaget innehåller många upprepningar av trapphus, kök, badrum mm vilket ger samordningsvinster och effektivitet i produktionsledet.
Förslaget har en god grundstruktur som kan utvecklas till ett riktigt fint projekt! En enkel och ärlig arkitektur som står sig väl tillsammans med övriga byggnader på KTH Campus.”

Studentbostäder på Drottning Kristinas väg.

– Att bygga betydligt fler och bättre studentbostäder är en hjärtefråga för oss på Utopia. Vi har ända sedan vi startade kontoret jobbar med en lång rad projekt för studentlägenheter och är väldigt glada för att byggandet nu börjar ta fart på riktigt i Stockholm. Att få bidra med fler fina projekt på KTH Campus är verkligen ett hedersuppdrag, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Akademiska Hus 230 studentbostäderna vid Teknikringen är en del i den storsatsning man berättade om tidigare i veckan. Företaget investerar nu drygt 400 miljoner kronor för att i egen regi bygga och äga cirka 230 studentlägenheter vid Teknikringen på KTH Campus i Stockholm. Lägenheterna ska ge bostäder till över 400 studenter.

Studentbostäder för Akademiska hus vid Teknikringen.

Läs mer om projektet vid Teknikringen här och projektet på Drottning Kristinas väg här.

Full fart i Pålsundstrand

I dagarna restes stommarna till de först två av sammanlagt 16 vackra parhus som vi har ritat i Pålsundstrand på Vaxholm. Nästa vecka kommer ytterligare två upp och sedan hoppas vi att det rullar på i den takten. Mer information om husen och projektet hittar du på vår uppdragsgivare Småas hemsida.

Parhusen Utopia har ritat för Småa i Pålsundstrand på Vaxholm.

Emma Jonsteg etta på RUMs maktlista!

Utopia Arkitekters vd, Emma Jonsteg, toppar tidskriften RUMs lista över de mäktigaste personerna i arkitektur- och designbranschen i Sverige 2016. En klackspark så klart, men en rolig sådan. Och vi väljer givetvis att ta det som en underskrift på att vi på Utopia gör nånting rätt.

I år är det Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter, som toppar maktlistan.

Här hittar ni en intervju med de tre kvinnorna(!) som toppar årets lista i Dagens Industri.

Utopia vinnare i Tollare!

Efter ett parallellt uppdrag står det klart att det blir Utopia Arkitekter som utvecklar nästa bostadsprojekt för Tobin Properties i Tollare, Nacka. Det blir fyra vackra flerbostadshus med fasader i skiffer, kopparklädda burspråk, orangerier och balkonger på en tomt med fantastisk utsikt över vattnet.

Ett av de sammanlagt fyra nya husen i Tollare.

Totalt omfattar projektet drygt 80 lägenheter fördelade från mindre studior upp till 5-rumslägenheter. Målet är byggstart i början av 2017. Läs mer om projektet här.

Grattis Kalle!

Europan är en paneuropeisk organsiation som vartannat år anordnar världens största återkommande arkitekturtäving. Tävlingen riktar sig till arkitekter under 40 års ålder.

Deltävlingen i Nacka handlar om Bergs oljehamn som har varit verksam sedan 1959 och i dag drivs av Statoil. Kommunen som äger marken vill omvandla området till en ny stadsdel. Kalles vinnande tävlingsbidrag heter Lucker och så här säger han själv om förslaget:

”Jag har försökt göra tre övergripande saker för områdets utformning och utveckling:
- Hitta en struktur för en vital perifer urbanitet.
- Utveckla en planeringsmodell som kan hantera oförutsägbarhet och förändring samtidigt som det skapar en tydlig visuell karaktär.
- Uppmuntra integrering och skapa ekonomiskt överkomliga lösningar.
Förslaget omfattar cirka 175 000 m2, vilket bör kunna ge cirka 2000 bostäder, en skola, förskolor, kommersiella lokaler, kulturhus, etc. Området knyts till omkringliggande stadsdelar och Stockholm via en ny bro, färjetrafik till stan och nya busslinjer till den planerade tunnelbanan vid Nacka Forum”

Kalles vinnande bidrag i Nacka.

Så här låter tävlingsjuryns utlåtande:

”The proposal Lucker offers a master plan grid that can be of beneficial use for the municipality of Nacka, without major adjustments. The proposal permits to build in stages and suggests a planning strategy that encourages integration. The concept addresses the two most demanding issues of this location; how to integrate a peripheral site in an existing urban fabric and how to generate a structure close to an exposed waterfront, on the edge of nature.

To integrate the site, the proposal suggests a direct ferry link to the city of Stockholm and public busses to the new subway, through nearby residential areas via a new bridge. The proposal promotes pedestrian streets and walking tracks, collects parking facilities below ground level and puts great emphasis on public spaces. Several shared meeting places are introduced, such as a public bath and a boat jetty. The proposed structure allows for a layer of small scaled meeting places and public pocket parks.

Lucker introduces monumental memorials of recent activities by suggesting round shapes as reminders of the cisterns. The typology along Skönviksvägen allows to be elaborated into a green link between the nature reserve and the seaside, which can offer a green front location for housing and hold ecosystem services. The Lucker master plan allows a high degree of exploitation and opportunities for businesses, enterprises, community buildings and housing to enrich each other. This strategy may overcome the non-central position of the site and make it a sociologic embedded neighbourhood, a part of Nacka.”

Vi skickar så klart ett superstort grattis till Kalle.

Spadtag för våra studentbostäder på KTH Campus!

Den 2 december är det första spadtaget för våra studentbostäder för ByggVesta på Drottning Kristinas väg på KTH Campus. Och ingen mindre än framtidsminister Kristina Persson kommer att hålla i spadskaftet.

De nya studentbostäderna på Drotting Kristinas väg.

På Utopia har våra hjärtan alltid klappat lite extra hårt för studentbostäder och vi är så himla glada och stolta över att det här projektet nu kommer att byggas. In alles handlar det om 103 välbehövliga studentlägenheter fördelade i två byggnader. 50 ettor på 25-29 kvadrat och 50 större kompislägenheter där två boende kan dela lägenhet med individuella kontrakt.

Och inte nog med det. För att riktigt festa av spadtaget kommer ByggVesta även att gräva ner en tidskapsel med en massa kul samtidsprylar i.

Här har ni hela programmet:

11.00 Välkomsttal: ByggVesta med Akademiska Hus och KTH.

11.30 Framtidsspaning om digitalisering med Klas Eklund, SEB, och Annie Johnson från IKI IKE.

11.45 Framtidsminister Kristina Persson avtäcker tidskapseln. Spadtag!

Utopias kompisboende till Malmö!

2012 vann Utopia tillsammans med ByggVesta Malmö Kommuns markanvisningstävling Ungbo. I går klubbade tekniska nämden upplåtelsen av tomträtt vilket innebär att projektet nu är ännu ett steg närmare förverkligande.

Kompisboende i kvarteret Spårvägen i Sorgenfri.

Vårt förslag, som ligger i kvarteret Spårvägen i Norra Sorgenfri, kallar vi "kompislägenheter". Konceptet påminner lite om KomBo på det sättet att man delar på bostad och kontrakt med en kompis. Men här handlar det om betydligt mindre lägenheter för bara två boende. Boendet ger tillgång till ett större kök än i en liten etta och bättre förvaringsmöjligheter. Upplägget innebär att man enkelt kan dela på utgifter som försäkring, tv, tidning, bredband, el med mera. Kontraktsformen gör det också möjligt för de boende att söka varsitt bostadsbidrag.

Superkul att det blir mer sam- och kollektivboende på olika håll i landet tycker vi.

Juvelen tar form!

I dagarna har vi varit och inspekterat det första fullskaleprovet på ett av elementen som så småningom ska bli fasaden på vårt kontorshus för Skanska i centrala Uppsala. Och vi tycker att det ser väldigt lovande ut. Betongkolossen på 3,7 gånger 4,8 meter har riktigt hög finish även om det ni ser på bilden bara är ett första test. Vi jobbar vidare med material- och färgertester och återkommer med uppdateringar löpande.

Fullskaleprovet mäter 3,7 gånger 4,8 meter.

Nya stjärnor till Utopia!

Höstterminen har dragit igång med sjukt högt tempo här på kontoret. Tur då att vi fått in ett gäng grymt kompetenta nya medarbetare. Trion på bilden är från vänster till höger, Jimmy Larsson, Helena Heymowska och Johan Bejne.

Jimmy Larsson, Helena Heymowska och Johan Bejne.

Jimmy Larsson är byggnadsingenjör och har tidigare arbetat på bland annat Krook & Tjäder och Frenning & Sjögren, båda i Göteborg. Han har en magisterexamen i byggnadsteknik med inriktning på byggnadsutformning och arkitektur från Tekniska Högskolan i Jönköping. Jimmy har tidigare jobbat med alla möjliga typer av tekniskt krävande projekt, allt från bostäder, fritidshus, industribyggnader till handel, kontor och rättspsykiatri.

Helena Heymowska är ny praktikant på Utopia och har en kandidat i design med inriktning mot scenografi och ljusdesign från KADK i Köpenhamn 2008-2011 och avslutade i våras sin kandidat i arkitektur från KTH. Helena är dessutom nationell kontaktperson i den ideella arkitektstudentorganisationen EASA (European Architect Students Assembly) och har de senaste åren deltagit i evenemang i Slovenien, Bulgarien, Tyskland och nu senast på Malta.

Johan Bejne är arkitekt med en examen från Konstakademins arkitektskola i Köpenhamn 2001. Tidigare har Johan jobbat på Tage Lyneborg arkitekter i Köpenhamn och Wester+Elsner arkitekter i Stockholm, sedan 2006 i rollen som projektansvarig med inriktning på tidiga skeden och konceptutveckling.

Alla tre är oerhört varmt välkomna till Utopia och vi ser fram emot att få presentera dem live för alla våra uppdragsgivare. Och inte minst att få visa upp resultatet av deras arbete för alla er andra så klart.

Bygget i Södra Rosendal

Bygget av vårt bostadsprojekt för ByggVesta i Södra Rosendal i Uppsala pågår för fullt. I början av sommaren var vi uppe och tog lite bilder mest för att kunna visa hemma på kontoret. Men eftersom det är många som hör av sig och är väldigt nyfikna på just det här projektet så har vi nu lagt upp bilderna här på sajten. Håll till godo. Snart kommer det mer.

Vy från Vårdsätravägen söderut.

Faluröd plåt och blivande balkonger.

Mer plåtfasad.

Vy från Vårdsätravägen norrut.

Pust och plåt omvartannat.

Vy från blivande granntomten.

Mer plåtstudier.

Vy från längre upp på Vårdsätravägen.

Byggarbetet pågår som sagt för fullt fortfarande men de första hyresgästerna har redan flyttat in. Vill du läsa mer om Södra Rosendal kan du göra det på vår projektsida här.

Gå med i Nätverket för värdeskapande stadsbyggande!

I Almedalen går startskottet för ett initiativ som vi har kallat Nätverket för värdeskapande stadbyggande. Det blir början på ett löpande samarbete mellan kommuner, byggherrar, arkitekter och andra intressenter för att gemensamt hitta fram till nya kvalitetsorienterade arbetssätt i stadsbyggnadsarbetet.

Läs mer

Köp våra parhus på Vaxholm

Den 21 september var det säljstart på våra superfina parhus på Vaxön.
Är du sugen på ett vackert hus i form av en bostadsrätt mellan 111 och 155 kvm med inflyttning 2016? Har du 5 990 000 - 9 190 000 kronor över?

Läs mer

KomBo i Byggvärlden!

Äntligen kom Byggvärldens artikel om KomBo. De skriver om smarta lösningar och större lägenheter i vackra hus som ger möjlighet till bättre kollektivboende i mer centrala lägen.

Läs mer

Första spadtaget i Södra Rosendal

I dag klockan 12 så tog kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Fredrik Ahlstedt, tillsammans med Görel Hällqvist från ByggVesta och Mattias Litström från Utopia, första spadtaget för vårt projekt med hyresrätter i Södra Rosendal. Vi säger ett stort grattis till alla inblandade inklusive oss själva så klart. Läs mer om projektet på vår projektsida.

Simon Ståhl till Utopia!

I veckan började Simon Ståhl på Utopia. Simon är byggnadsingenjör med gedigen erfarenhet från komplexa och tekniskt krävande projekt. Under sin tid på Arkitekterna Krook & Tjäder, där han huserat under de senaste sex åren, så var han bland mycket annat med och skruvade ihop ett litet projekt som går under namnet Nationalarenan i Solna. Han har en magisterexamen från Tekniska Högskolan i Jönköping. Och inte nog med det, Simon är dessutom certifierad passivhusdesigner enligt tysk standard. Hjärtligt välkommen till Utopia Simon!

Utopia vinnare med Nordens mest hållbara kontorsbyggnad

Hurra! I dag utsågs vårt och Skanskas bidrag, Juvelen, till vinnare i arkitekttävlingen för den nya kontorsbyggnaden vid Uppsala Resecentrum. Vi är verkligen superstolta över att ha ritat en snygg och originell byggnad som ger platsen en rad välbehövliga funktioner och en utemiljö som blir ett varmt välkomnade för så väl Uppsalabor som besökare till staden. Som om inte det vore nog så blir Juvelen Nordens mest hållbara kontorsbyggnad och den näst mest hållbara kontorsbyggnaden i världen. Kolla in presentationen av projektet här.

Utopia ritar fler studentbostäder på KTH Campus

Utopia har fått i uppdrag av JM att rita studentbostäder på KTH Campus. Uppdraget omfattar cirka 120 lägenheter i anslutning till Röda Korsetbyggnaden. Tillsammans med övriga uppdrag så innebär det att vi nu producerar drygt 220 studentlägenheter på KTH.

Emma Jonsteg skriver om svensk bostadsarkitektur

Vår vd Emma Jonsteg har skrivit kapitlet "Svensk bostadsarkitektur – den negativa spiralen" i den kommande boken ”Så ökar vi bostadsbyggandet”. Den 20 november släpps boken. I samband med släppet hålls ett seminarium i HBSs lokaler på Flemminggatan 41, klockan 14.00–16.00. Läs mer i bifogad inbjudan här (obs fel adress i inbjudan!). Emmas artikel kan du läsa i sin helhet på tidningen Byggindustrins sajt.

Rösta på Utopia i HSB 2023

Nu är vårt tredje bidrag i HSB Stockholms tävling 2023 presenterat. Den här gången ligger tomten vid Norra Stationsområdet. Vi har tagit fram ett helt kvarter med byggnader i miljövänliga material som kan bli en symbol för Stockholm och Hagastaden. Kvarteret rymmer många olika bostadstyper och verksamheter. Här finns självbyggarlägenheter, kollektivboenden och mer konventionella lägenheter. Alla med tydligt miljötänk och storslagen utsikt. Som vanlig kan du gå in och kolla på de olika bidragen och rösta på din favorit på HSBs Facebook-sida.

Utopia på samhällsbyggnadsdagarna

Den 16-17 oktober är det dags för Samhällsbyggnadsdagarna på Stockholm City Conference Center. Över 50 spännande seminarier på agendan. Bland annat ett där vår vd, Emma Jonsteg, presenterar vårt bostadsprojekt för ByggVesta i Södra Rosendal i Uppsala. Emma kan ni lyssna på den 17 oktober klockan 11:00. Boka in och dyk upp. Program, tider och priser hittar ni här.

Utopia på Bostadsdagen

Smit i väg och lyssna på vår vd, Emma Jonsteg, som talar på temat ”Går det att bygga både kostnadseffektivt och snyggt?” under Bostadsdagen i Stockholm. Evenemanget går av stapeln på Berns den 4 september och får besök av en hel massa intressanta talare, bland annat Stefan Attefall, Stig-Björn Ljunggren, Leif Linde, Barbro Engman, Jonas Nygren och många fler. Läs hela programmet och anmäl er här. Vi ses på Berns!

Kom och häng med Emma Jonsteg och Zaha Hadid

Nu börjar det verkligen bli dags att boka in Stadsbyggnadsdagen i Upplands Väsby den 4 september. Medverkar gör bland annat vår vd, Emma Jonsteg, under rubriken ”Markpris vs Markvärde – bristande kvalitetskrav och höga markpriser hotar våra städers långsiktiga värdeutveckling”. Andra talar är bland annat Zaha Hadid, Stefan Attefall, Brent Toderian, Diana Uppman m fl. Läs hela programmet och anmäl er här.

Plansamråd för bostäder på Hornsbruksgatan

I dag, den 7 juni, inleds plansamrådet för Veidekkes Bostad och Utopia Arkitekters förslag för ny bostadsbebyggelse på Hornsbruksgatan på Södermalm i Stockholm. Förslaget omfattar tre bostadshus med sammanlagt 17 stadsradhus och tolv lägenheter. Bostadshusen placeras längs med Högalidsparkens södra kant med en ny allmän parkdel på husens tak. Läs mer på Stockholms stads hemsida.

Välkommen Måns!

Vi har fått ännu en duktig kollega. Måns Elander heter det senaste tillskottet på kontoret. Måns är arkitekt med examen från KTH och ett förflutet bland annat som anställd på White och som delägare på A1 och EEJ. Han har under åren hunnit samla på sig en supergedigen erfarenhet som projektledare och kommer att kunna uträtta små underverk tillsammans med oss på Utopia. Det ser vi fram emot. Hjärtligt välkommen Måns!

Utopia utvalda för att utveckla KTH Campus

I dag blev de offentligt att Utopia Arkitekter och vår kund Bygg Vesta har valts ut som ett av fyra team som tillsammans med Akademiska Hus kommer att ta fram förslag för drygt 350 studentbostäder på KTH Campus. Oerhört kul att vi får vara med och jobba med detta så klart. Ett extra stort grattis delar vi ut till vår kund ByggVesta som i och med detta vunnit sin tredje tävling för året tillsammans med oss. Start-PM för detaljplanerna kommer upp för beslut i stadsbyggnadsnämnden den 18 april och planen beräknas antas under 2014. Lite mer information om projektet hittar ni i Akademiska Hus pressrum.

Sluta skänka bort er tid och era idéer

Vår vd Emma Jonsteg skriver i senaste numret av Arkitekten om riskerna med arkitektbranschens förlegade affärsmodell där arkitektkontor jobbar gratis i tidiga skeden mot löfte om ett fortsatt uppdrag vid en eventuell projektering. Läs hela artikeln på Arkitektens sajt (funkar inte i mobil).

Ny adress och nytt telefonnummer!

Nu har vi äntligen flyttat till våra nya lokaler. En kort flytt men ett riktigt lyft på alla sätt. Alla är härmed hjärtligt välkomna till oss på Alströmergatan 16. Behöver ni skicka något så är det postnummer 112 47 i Stockholm som gäller. Vårt nya växelnummer är 08 –120 315 80.

Vinst för ungdomsbostäder i Soregenfri!

Hurra! Vi har vunnit ännu en markanvisningstävling. Den här gången handlar det om ungdomsbostäder i området Sorgenfri i Malmö. Projektet gäller elva hyreslägenheter som kommer att kunna delas av 22 boende med så kallade kompiskontrakt. Tre saker är lite extra roliga. För det första är markanvisningstävlingen arrangerad av Malmö stad tillsammans med UngBo12 i syfte att ”främja ett utvecklingsprojekt i UngBo-12-anda, med hög experimentnivå”. För det andra fick vårt förslag brett stöd av den ungdomsjury som togs in för att komplettera kommunens bedömning. För det tredje är det här den andra markanvisning i år som vi vinner tillsammans med vår kund ByggVesta. Här kan ni läsa lite mer om tävlingen och vårt vinnande förslag.

Vinst i Rosendal!

Nu är det klart. I konkurrens med tio andra deltagare så har vi tillsammans med vår kund ByggVesta vunnit Uppsala kommuns markanvisningstävling för Södra Rosendal. Vårt förslag innehåller cirka 130 hyrerätter och du kan självklart läsa mer om det under projekt här på sajten.

Utopia - nu även på TV!

Den 5 februari deltog vår vd Emma Josteg i ett seminarium som arrangerades av Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) tillsammans med Statskontoret. Temat var hur kommunerna hanterar sina markområden. Frågorna som behandlades var bland annat:

  • Finns det brister i kommunernas markhantering som begränsar bostadsmarknadens effektivitet?
  • Vad kan kommunerna göra för att främja konkurrensen bland byggherrarna och förbättra bostadsbyggandet?

Här hittar ni länken till TV-sändningen som gjordes från seminariet.

Bäste herren på täppan?

Den 5 februari deltar vår vd Emma Josteg i ett seminarium som arrangeras av Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) tillsammans med Statskontoret. Temat är hur kommunerna hanterar sina markområden. Frågorna som ska diskuteras är:

  • Finns det brister i kommunernas markhantering som begränsar bostadsmarknadens effektivitet?
  • Vad kan kommunerna göra för att främja konkurrensen bland byggherrarna och förbättra bostadsbyggandet?

Båda är så klart spännande och angelägna frågor som bör diskuteras betydligt flitigare. Seminariet är kostnadsfritt men antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller, skynda och säkra en plats. Här hittar ni mer information.

Om kvalitet och ansvar

I senaste numret av Fastighetstidningen intervjuas vår vd Emma Jonsteg om kvalitet inom arkitektur och byggande och inte minst arkitekternas ansvar för att driva kvalitetsfrågan. Läs hela intervjun på Fastighetstidningens sajt.

Ny plats, ny tid, samma budskap

Vår föreläsning den 25 oktober har blivit flyttad. Samma datum men vi kör redan klockan 17:00 och kommer att hålla till i Arkitekturmuseets hörsal istället för på KTH. Som tidigare ingen entré eller föranmälan. Salen rymmer 108 personer och vi har redan 87 OSAade deltagare på Facebook. Det verkar alltså som att intresset är ganska stort så det kan vara läge att vara ute i god tid. Direkt efter vår föreläsning, blir det sedan debatt mellan civil- och bostadsmarknadsministern Stefan Attefall och Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Veronica Palm under rubriken ”Var ska vi alla bo?” Klockan 18 i Arkitekturmuseets foajé.

Mer om Gröna huset

Mitti Kungsholmen skriver om Gröna huset, vårt senaste inlägg i debatten om Stockholms arkitektoniska likriktning. Varför ser i princip allt likadant ut? Varför ses kontraster i stadsbilden som något negativt? Varför tror man att hus med nya former konkurrerar ut och förstör det gamla "vackra"? Hur ska det som byggs nå den från politiskt håll utlovade världsklassen? Läs artikeln här.

Väl mött på KTH den 25 oktober!

Den 25 oktober håller Utopia Arkitekter en föreläsning i Arkitekturmuseets hörsal, arrangerad av Stockholms Arkitektförening. Vi tänker tala bland annat om arkitektens roll och vårt ansvar för den arkitektur som skapas, resonera om varför det som byggs i Stockholm i dag ser ut som det gör, men kanske framför allt varför det inte ser helt annorlunda ut. Läs mer på föreningens hemsida.

Vackra parhus i Vaxholm

Sugen på att köpa ett superfint parhus i bästa läge vid havet i Vaxholm ritat av Utopia Arkitekter? Tänkte väl det. Då är det dags att anmäla sig till Småas nyhetsbrev för att vara först på bollen inför den planerade försäljningsstarten under 2013. Läs mer om projektet och anmäl er till nyhetsbrevet på deras hemsida.

Sänk priset och höj värdet!

Emma Jonsteg skriver i tidningen Byggindustrin om hur sänkta markpriser kan höja markvärdet i Stockholm. Läs och begrunda här. Markpriset är en mycket angelägen fråga att hantera om kommunen ska kunna göra verklighet av sina visioner om att höja kvaliteten på byggandet i Stockholm.

Agoraeufori i Söderhamn!

Utopia har fått ett nytt uppdrag. Den här gången är det Söderhamns kommun som vill ha vår hjälp med gestaltningen av Åtorget i centrala Söderhamn. Arbetet är redan i full gång och vi kommer att lämna vårt förslag till kommunen i höst. Mer information följer så snart vi har något vi kan visa upp.

Markreservation vid Roslagstull

Utopia har tillsammans med Stockholmsbyggmästarna tagit fram ett stadsbyggnadsförlag för området öster om Valhallavägen mellan Roslagstull och KTH. I går fattade exploateringsnämnden beslut om att tilldela Stockholmsbyggmästarna en tidig markreservation för cirka 300 bostäder i området. Nu inleder SKB ett programarbete för området med målsättningen att markanvisa under hösten 2012. Kolla in hela förslaget här. Exploateringsnämndens tjänsteutlåtandet hittar du på stadens hemsida. Vill du veta mer om Stockholmsbyggmästarna kan du kolla in deras hemsida här.

Vinst i Marieberg

Utopia har vunnit ännu parallellt uppdrag! Den här gången är uppdragsgivaren Bygg Vesta. Projektet handlar om ett bostadshus med cirka 100 hyresrätter och lokaler i bottenplan. Tomten ligger i Marieberg i korsningen mellan Gjörwellsgatan och Fyrverkarbacken. Arbetet drar igång på allvar under hösten. Vi åter kommer med mer information så snart det finns mer att berätta.

Utopia vinner parallellt uppdrag för SKB!

Utopia Arkitekter har vunnit ett parallellt uppdrag för SKB. Projektet gäller cirka 48 lägenheter på Årstafältet. Superkul så klart! I sitt utlåtande skriver kunden: ”förslaget har gestaltats på ett mycket spännande och attraktivt sätt så väl materialmässigt som volymmässigt” och ”Utopias förslag är det som med sitt upplägg och presentation är bäst anpassat till de intentioner som Stockholms stad framfört”. Vi tackar för de fina orden och drar nu igång arbetet på allvar.

Utopia för en vackrare stad!

Läs Emma Jonstegs debattartikel i dagens DN om hur vi kan och bör tänka för att skapa mer högkvalitativ och intressant bostadsarkitektur i Stockholm, i dag och i framtiden. Artikeln hittar ni här.

Årstafältet FTW!

Utopia och två andra arkitektkontor har av Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) bjudits in till ett parallellt uppdrag för ett kvarter i den nya stadsdelen Årstafältet. Vi är superstolta över vårt förslag som nu är presenterat och inlämnat och håller tummarna för ett positivt besked under kommande vecka. You’ll be the first to know. I väntan på det kan ni läsa lite mer om den planerade stadsdelen på Stockholms stads hemsida.

Mäktigt!

Tidskriften RUMs maktlista är här. I år kvalar vår vd Emma Jonsteg in på plats 66. En bra bit på väg, men fortfarande en rejäl bit till toppen dit vi givetvis siktar. Läs hela listan på RUMs hemsida.

Ungdomsbostäder vid Thorildsplan

På Uppdrag av HSB Bostad har Utopia Arkitekter tagit fram ett bostadshus med lägenheter riktade mot en yngre målgrupp. Förslaget som ligger i anslutning till Thorildsplan på Kungsholmen ger ett stort antal prisvärda bostäder i ett centralt och attraktivt läge. Projektet har också högt ställda miljöambitioner när det gäller allt från energiförbrukning och buller till kommunikationslösningar och avfallshantering. Läs mer om projektet här.

Nya kunder in the house!

Utopia har under de senaste månaderna fått ett helt gäng nya intressanta uppdragsgivare. Hjärtligt välkomna säger vi till Skanska Nya Hem, SKB, JM, Lennart Ericsson fastigheter, Malmegårds Fastighets AB och Vasallen. Kul att ni väljer att jobba med oss.

Missa inte!

Vår Creative Director Mattias Litström är en av föreläsarna under Moviums vinterkonferens Livet i Staden den 26 januari. Läs mer om konferensen på Moviums sajt.

Tegelbacken hyllas!

Tidningen Totally Stockholm uppmärksammar vårt förslag för Tegelbacken. Det gläder oss att Regina Kevius kallar det ett "exciting proposal". Vi kunde inte hålla med mer. Läsa hela artikeln här.

På tal om variation

Tidskriften Arkitekten samlade till decembernumret sex arkitekter för ett samtal om likriktning och variation i bostadsbyggandet. En av dem var vår vd Emma Jonsteg. Läs hela artikeln om samtalet på deras sajt.

En amerikansk vän

Vår nya jobbarkompis är arkitekt, heter Ry Morrison och är född och uppvuxen i Costa Rica. Ry är utbildad vid SCI Arc i Kalifornien i USA. Efter arbete hos Gehry Partners i Los Angeles flyttade Ry till Stockholm där han jobbat några år på Wingårdh. Sedan en vecka är han på Utopia för att uträtta underverk för våra uppdragsgivare. Välkommen Ry!

Ett torn för studenter

Åke Sundvall Byggnads AB och Utopia Arkitekter gör en riktad offensiv för att få fram fler studentbostäder i Stockholm. Tillsammans har vi utvecklat drygt 200 studentlägenheter i kollektivtrafiknära lägen. Målet är att vi tilldelas markanvisningar av Staden för att så fort som möjligt komma i produktion. Klicka här för att se vårt förslag Studenttornet med 150 studentlägenheter i direkt anslutning till KTH. Beslut om eventuell direktmarkanvisning väntas från Stockholms Stad väntas inom kort.

Bostad & Politik

Emma Jonsteg skriver i Sveriges Arkitekters nyutkomna debattskrift Bostad & politik om arkitekternas kvalitetsansvar för de bostäder som byggs i landet, men också om en av alla de saker vi måste göra för att kunna leverera arkitektur av högre kvalitet i framtiden. Följ länken, ladda ner och läs!

Stockholmsmodellen fungerar inte

I oktobernumret av RUM lägger Emma Jonsteg ut texten om den havererade Stockholmsmodellen. Ett av de mer angelägna problemen att komma till rätt med för att höja kvaliteten och öka takten på bostadsbyggandet i Stockholm. Här hittar du artikeln i sin helhet.

Utopia vinnare på Tegelbacken!

Tack alla som har röstat på oss! I dag blev det klart att Utopia har vunnit tidningen Metro och Fastighetsägarna Stockholms tävling om Tegelbacken med vårt förslag Stockholms flytande trädgårdar. Grymt kul och smickrande tycker vi. Läs mer om vårt vinnande bidrag på Metros.se eller här på vår sajt.

Rösta på Utopia!

I dag börjar omröstningen i Metro och Fastighetsägarna Stockholms tävling om hur Tegelbackskajen kan förskönas på bästa sätt. Vill du rösta på vårt förslag kan du skicka ett SMS med texten "Metro A" till nummer 72 700 eller gå in på Metros sajt här. Läsaromröstningen pågår till och med den 16 september.

Vi jobbar inte gratis!

I julinumret av tidskriften RUM skriver Utopias vd Emma Jonsteg om gratisarbete och låga timarvoden i arkitektbranschen. Har du inte tillgång till tidningen så kan du läsa hela artikeln här.

Ny termin = nya kompisar

I går började arkitekten Johan Källander på Utopia. Det är vi väldigt glada för eftersom vi har en lång rad roliga projekt att ta tag i och behöver fler vassa hjärnor för att lösa uppgifterna. Johan kommer närmast från Joliark där han under de senaste tre åren jobbat i huvudsak med bostadsprojekt i tidiga skeden. Han är utbildad på KTH och TU Delft i Holland. Vi hälsar dig hjärtligt välkommen till Utopia, Johan, och kan redan nu lova att du går en väldigt spännande höst till mötes.

Utopia söker folk!

Vi söker folk. Just nu har vi fullt upp med en massa spännande uppdrag för både nya och gamla kunder. Och vi behöver snabbt som attan hitta fler riktigt duktiga arbetskamrater. Vi har därför knåpat ihop en platsannons som vi tycker säger lite om hur vi ser på branschen och tillvaron som arkitekt. Läs annonsen här och hör av dig med en ansökan om du tycker att det låter intressant. Kom ihåg: det är nu det händer. Det är nu du har chansen att göra allt det där som du drömde om när du valde att bli arkitekt. Det är nu du kan vara med och förändra branschen.

Bostäder i Hägersten

Utopia Arkitekter AB har på uppdrag av Åke Sundvalls Byggnads AB utvecklat ett förslag för bostadsbebyggelse längs Dymlingsgränd i Hägersten. Nu håller vi tummarna för att Stockholms Stad gillar idén lika mycket som vi och ger oss en markanvisning. Kolla in förslaget här.

Utopia till Metros tävling

Utopia Arkitekter är ett av fyra arkitektkontor som deltar i tidningen Metro och Fastighetsägarna Stockholms tävling förnya Stockholm. Årets tema är förnya Stockholms kajer. Bra initiativ tycker vi då många av stadens kajer ju är väldigt styvmoderligt hanterade. Nu ser vi fram emot att få veta vilken plats det är tävlingen kommer att handla för att kunna sätta igång och jobba. Läs mer på Metros sajt.

Emma Jonsteg till tung jury

Juryn till Årets Stockholmsbyggnad 2011 är utsedd och vi kan konstatera att den präglas av genomgående blytunga namn. Tillsammans med bland annat Stockhoms stadsbyggnadsråd Regina Kevius och stadsarkitekten Karolina Keyzer kommer vår egen vd Emma Jonsteg vara med och välja ut de fem bidrag som stockholmarna sedan ska rösta fram vinnaren bland. Läs mer på Stockholms stads hemsida.

Byggvärlden rapporterar från torsdagens debatt

Tidningen Byggvärlden rapporterar på sin blogg om torsdagens debatt på Kulturhuset i Stockholm. Rubriken för debatten som arrangerades av Stockholms Byggmästareförening och Hemuppgiften var ”Vem får bo i Stockholm? Ett samtal om bostadsbristen bland unga" . Bland deltagarna fanns vår vd Emma Jonsteg som blir flitigt refererad till i inlägget. Läs hela bloggposten här.

Ludvig Månsson has arrived

Ludvig Månsson är byggnadsingenjör med examen från Uppsala Universitet och är specialiserad på projektering av bostadsprojekt. Han har drygt tolv års erfarenhet av projektledning, handläggning och projektering för villor, radhus och flerbostadshus. Som om inte det vore bra nog har han  även jobbat en hel del med projektering av större projekt inom offentliga byggnader, kontor och handel och dessutom haft rollen som CAD-samordnare vid en mängd större uppdrag. Ludvig har tidigare arbetat på bland annat Aros Arkitekter och Tomas Eriksson Arkitekter. Vi är överlyckliga över att han nu är vår arbetskamrat. Ni hittar Ludvig på ludvig@utopia.se eller 0700 - 54 24 64.

Vem får bo i Stockholm?

Torsdagen den 14 april deltar Emma Jonsteg i en debatt om bostadsbristen bland unga i Stockholm arrangerad av Stockholms Byggmästareförening och Hemuppgiften. Andra deltagare är bland annat Joakim Larsson, ytterstadsborgarråd och ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms Stad. Evenemanget är gratis så kom till Studion i Kulturhuset och lyssna på ett intressant samtal. Läs hela programmet här och anmäl dig senaste den 7 april genom att följa den här länken.

Utopia inreder

Det är inte så ofta vi på Utopia får tillfälle att jobba med företag på tidningen Fortunes 500-listan. Men ibland händer det. Som nu till exempel. Vi har nämligen fått två färska inredningsuppdrag från Skanska Fastigheter. Det ena i företagets byggnad Hagaporten i Solna. Det andra i Chokladfabriken i Sundbyberg.

Äntligen!

Äntligen får vi gör det vi väldigt länge drömt om, nämligen att jobba med Byggnadsfirman Erik Wallin. För er som inte känner till dem så kan vi berätta att Erik Wallin är ett byggföretag som gör riktigt fina och spännande projekt. Kolla själva på deras sajt.

Tillsammans ska vi nu ta fram skisser för direktmarkanvisningar i en rad spännande lägen runt om i Stockholm. Håll er uppdaterade här på sajten.

Vackra Vaxholm

Det redan väldigt vackra Vaxholm kommer snart att bli ännu vackrare. Vårt bostadsprojekt, Pålsundsstrand, har efter uppstartsmöte med kommunen nu tagit ordentlig fart. På Småas sajt kan du som är intresserad av att bo vid i ett naturskönt läge vid vattnet med egen båtplats i ett sjukt snyggt parhus nu anmäla dig till projektets alldeles eget nyhetsbrev. På så sätt slipper du missa försäljningsstarten.

Andra bullar i Bagarmossen

Utopia har av Stockholms Stad blivit inbjudna till ett parallellt uppdrag under mars och april månad. Uppdraget innebär att vi ska ta fram förslag för struktur för gatunät och gångstråk, struktur och volym för ny bebyggelse samt koppling mellan Bagarmossen och Skarpnäck. Den 14 mars är det startmöte. We can hardly wait.

Vi är på listan. Nästan i alla fall.

Utopia är bubblare när tidskriften RUM listar Sveriges 100 mäktigaste inom design och arkitektur. Emma Rost, chefredaktör på tidskriften RUM, berättar varför Utopia bubblar:

– Det är roligt att kunna lyfta fram ett nytt och ungt kontor som Utopia bland våra bubblare. Utopia är en kontor som håller en hög arkitektonisk nivå i sina projekt och Emma Jonsteg är en arkitekt som vi tror kommer att ta plats i samhällsdebatten framöver.

Grymt kul tycker vi och siktar givetvis på att ta oss in på A-listan till nästa år. Hela listan hittar du på tidskriften RUMs sajt.

En Upplands-Bro teaser!

Efter ett parallellt uppdrag har Utopia fått i uppdrag av HSB att vidareutveckla en vision för Rankhusområdet i Upplands-Bro kommun. Det parallella uppdraget handlade om att ta fram en stadsbyggnadsidé och vision för området som omfattar cirka 450 hektar och sträcker sig längs med Mälaren norr om Kungsängens centrum och E18. Vi tackar HSB för det fortsatta förtroendet och passar på att visa några bilder ur vår första presentation av våra tankar.

Folkfest på Utopia!

Nu lägger vi ännu ett tungt namn till vår kundlista. Den här gången är det Folkhem som har anlitat Utopia för att utveckla ett markanvisningsförslag för en tomt i centrala Stockholm.

Sugen på en Utopialägenhet?

Nu kan du anmäla ditt intresse för lägenheterna vi ritade åt vår uppdragsgivare Arcona i Kallhällsparken i Järfälla. Intresseanmälan hittar du på deras hemsida här. Och vill du läsa mer om projektet kan du göra det på vår sajt här.

Studentfest på Utopia!

Vi har fått en markanvisning för studentbostäder i Bredäng tillsammans med vår uppdragsgivare Stena Fastigheter. Projektet omfattar initialt 66 studentbostäder inom fastigheten Tempelriddarorden 10 med en möjlig utökning med ytterligare 200 lägenheter inom intilliggande fastigheten Tempelriddarorden 7. Planarbetet är tänkt att sätta igång i april 2011.

Riksbyggen + Utopia = sant

Utopia har fått ännu en ny uppdragsgivare som vi är väldigt stolta över. Våra nya vänner, Riksbyggen, har redan hunnit ge oss i uppdrag att ta fram markanvisnings- skisser för två tomter i Stockholm. Sedan starten 1940 har Riksbyggen jobbat för att skapa "hållbara och väl fungerande boende- och samhällsmiljöer där människor kan förverkliga sina drömmar om ett bra boende och ett gott liv". Som namnet avslöjar är det precis vad vi på Utopia sysslar med.

Välkommen Kalle Z!

På onsdag blir vi ännu lite bättre. Då börjar nämligen arkitekten Kalle Zetterholm hos oss på Utopia. Kalle är utbildad på Escuela Tècnica Superior d´Árquitectura de Barcelona och på KTH i Stockholm. De senaste fem åren har han jobbat hos de duktiga branschkollegorna på Kjellander + Sjöberg. Grattis till ett riktigt kul jobb Kalle!

Kom hem Kungen!

Synd att kungen är i Kina. Annars hade han på onsdag kväll kunnat gå och titta på slottet som vi ritade till Kronprinsessans bröllop och som nu ingår i Livrustkammarens utställning Bröllop för kung och fosterland. Men om han inte blir kvar i Kina allt för länge så hinner han nog med det också eftersom utställningen pågår till och med den 9 januari 2011. Här hittar ni inbjudan till onsdagens invigning.

Tre i rad!

Äntligen är det officiellt. Utopia har vunnit ännu en markanvisningstävling. Den tredje på raken. Den här gången är det i Kallhäll i Järfälla. Vårt förslag innehåller sex flerbostadshus med totalt 105 lägenheter. Vi är såklart superstolta över hela vårt förslag som är fullt av smarta och snygga lösningar. Mer information om förslaget hittar du under projekt.

Nytt uppdrag för Stena Fastigheter!

Utopia har fått ett nytt roligt uppdrag från Stena Fastigheter AB. Den här gången ska vi ta fram idéer och en utvecklingsplan för Handenterminalen i Haninge. Vi jobbar redan på för fullt och vårt förslag kommer att innehålla idéer dels om hur fastigheten kan utvecklas för att inrymma bostäder men också lokaler för olika typer av verksamheter. Här ligger fastigheten, som i dag inrymmer bland annat skolverksamhet och ett antal butiker. Har du intressanta idéer om vad byggnaden skulle kunna passa till så lyssnar vi gärna. Posta dina idéer på vår Facebooksida eller mejla dom till oss på emma@utopia.se.

Breaking news: Hanna Palmgren till Utopia

Hanna Palmgren har börjat på Utopia. Hanna har en arkitektexamen från KTH, en textilkonstnärsexamen från Goldsmith College i London och erfarenhet i drivor från en massa olika spännande projekt. Vi kan inte med ord beskriva hur glada vi är för vår nya kollega. Välkommen Hanna!

Utopia presenterar: Vanda Kehr

Det är en väldig skillnad mellan teori och praktik. Och det är praktik Vanda Kehr gör hos Utopia just nu. De senaste tre åren har hon emellertid ägnat just åt teori på arkitektlinjen vid Lunds Tekniska Högskola. Förutom sitt jobb på Utopia hinner Vanda också med att vara ordförande i Jag vill ha bostads lokalavdelning i Stockholm. Varmt välkommen Vanda!

Ack, Sundbyberg...

Det är inte bara Oskar Linnros som vill sjunga om Sundbyberg. Även vi på Utopia vill brista ut i sång efter förra veckans planstart för vårt nya bostadsprojekt i just Sundbyberg.

Ekbacken omfattar 23 vackra radhus i just området Ekbacken i Sundbyberg med en fantastisk utsikt över Duvbo. Vår beställare Byggnads AB Abacus skriver kort om projektet på sin hemsida och vi har själva lagt upp en  beskrivning här på sajten under projekt.

Trädgårdsdags!

Äntligen kan vi avslöja att Utopia nu dragit de första strecken i ett projekt som så småningom ska resultera i 29 vackra och yteffektiva radhus i området Trädgårdsstaden i Vallentuna. Uppdragsgivaren heter Besqab och mer information kommer under hösten.

4 x bygglov

Bygglov har beviljats för den råvind som Utopia har ritat om i kvarteret Guldfasanen på Kungsholmen. Projektet omfattar fyra lägenheter som nu kommer att byggas om till etagelägenheter med takterrasser i söderläge.

Nytt namn på kundlistan: HSB

HSB är inte längre bara Sveriges största bostadskooperation med över 535 000 medlemmar och 3 900 bostadsrättsföreningar. Nu är de dessutom en av Utopias uppdragsgivare. Håll er uppdaterade om vad vi gör för HSB och våra andra kunder här på sajten eller på vår Facebook-sida.

Wallenstam och Besqab till Utopia

Utopia har fått ett par nya tunga kunder. Det är inte utan stolthet vi kan berätta att vi numera är anlitade av både Besqab och Wallenstam. Vi har redan fått flera roliga uppdrag för dem som vi så småningom kommer att kunna berätta mer om här på sajten.

Utopia söker arkitekter

Det fortsätter att strömma in jobb till Utopia. Därför söker vi fler duktiga arkitekter som vill ansvara och driva projekt. Är du intresserad och har minst 5-10 års erfarenhet hör i så fall gärna av dig eller skicka ett mail och cv till vår VD Emma Jonsteg på emma@utopia.se.

Projekt Birger Jarl i Metro

I dag skriver Metro om Utopia Arkitekters förslag för en ny byggnad på Karl Staaffs plats i korsningen Birger Jarlsgatan och Regeringsgatan i centrala Stockholm. Vår presentation av förslaget hittar du under projekt och Metros artikel kan du läsa i deras PDF-upplaga.

Utopia på Facebook

Nu har vi skaffat oss en Facebook-sida där vi löpande kommer att posta nyheter om vad som händer på Utopia och med våra olika projekt. Håll er uppdaterade genom att bli fans på sidan här.

Framtidens Stockholm

Utopia Arkitekter kommer att delta i lunchseminariet Framtidens Stockholm, fredagen den 21 maj 11:30 - 13:00 i Stadshuset. Seminariet arrangeras av Centerpartiet i Stockholm. Du är hjärtligt välkommen att delta och lyssna på Andreas Carlgren, Jerker Söderlind och Emma Jonsteg. Lättare lunch serveras, anmäl dig till: sthlm@centerpartiet.se

Här kan du läsa hela seminarieprogrammet

Sundbyberg igen

Ytterligare en markanvisning har tilldelats Utopia Arkitekter och Byggnads AB Abacus. Denna gång handlar det om ett radhusområde vid Ekbacken i Duvbo. Förslaget omfattar ca 23 bostäder med preliminär byggstart 2013.

Sundbyberg

Byggnads AB Abacus har tilldelats en markanvisning vid Ekbacksgränd i Sundbyberg. Arkitekt är Utopia och området kommer att bebyggas med ett flerbostadshus.

Fördjupat medborgar- inflytande på Hornsbruksgatan

Stadsbyggnadsnämnden har idag beslutat att påbörja planarbete för bostäder, hotell och parkmark längsmed Hornsbruksgatan i stadsdelen Södermalm.

Projektet avses att genomföras genom en process med fördjupat medborgarinflytande, vilket bland annat innebär att de som bor och arbetar i området ges utrymme att påverka ny- och ombyggnad av projektets allmänna platser.

Läs mer om projektet på Veidekkes hemsida.

Markanvisning på Hornsbruksgatan

Exploateringsnämnden har efter en markanvisningstävling beslutat att tilldela Veidekke Bostad en markanvisning på Hornsbruksgatan på Södermalm. Bakom förslaget ligger Utopia arkitekter.

Markanvisningen omfattar 50-80 lägenheter, respektive kommersiella verksamheter i den befintliga byggnaden längs med gatan.  Första inflyttning är planerad till 2014.

Läs mer om projektet i Byggindustrin.

Vidare i Vaxholm

Utopia arkitekters och Småas förslag är vidare i markanvisningstävlingen i Vaxholm. Av totalt fem inlämnade förslag har Utopias projekt, som en av två, gått vidare till final. Beslut väntas tas år 2010. Se förslaget under våra projekt.

Markanvisningstävling i Vaxholm

Vaxholms stad har bjudit in Småa till en markanvisningstävling för bostäder vid Pålsundstrand. Småa har anlitat Utopia arkitekter för att utveckla och att ta fram en gestaltningsidé och för området. Förutsättningarna är helt öppna både vad gäller typ av bebyggelse och exploateringstäthet.

Länk Jakobsberg

Järfälla Kommun har gett Utopia i uppdrag att ta fram ett koncept för hur Jakobsbergs östra och västra delar kan kopplas samman i en ny passage under pendeltågsspåret. Uppdraget är en del av Jakobsbergs visionsarbete.

Visionsarbete i Jakobsberg

Emma Jonsteg kommer att delta i visionsarbetet, "Vision 2025", för Jakobsbergs Centrum på uppdrag av Järfälla kommun och Docere Intellegence and strategy. Målet med visionsarbetet är att fram en utvecklingsplan för de centrala delarna av Jakobsberg. Utvecklingsplanen kommer att presenterades för Järfällas kommunstyrelse i november 2009.

Läs mer om visionen på Järfälla Kommuns hemsida.

Markanvisning i Sätra

Exploateringskontret har idag tilldelat Småa en markanvisning längs med Kråksätrabacken i Sätra. Utopia har tagit fram förslaget som består av 20 bostadsenheter i svår terräng.

Hornsbruksgatan tävling

Utopia arkitekter har tillsammans med Veidekke och Wasted Space presenterat sitt bidrag i markanvisningstävlingen på Hornsbruksgatan för Stockholms stad. Fortsättning följer...