Platsens idag
Tomten ligger i anslutning till Brännkyrka gymnasium och består idag av bland annat en grusad bollplan och parkeringsytor. Platsen omringas av trafikbuller från både Essingeleden och Södertäljevägen.
Utopia Arkitekter tagit fram ett bostadsförslag inom fastigheten Herbariet i Midsommarkransen. Projektet med en färgsprakande 270 meter lång fasad som slingrar sig längs med Essingeleden omfattar 375 bostäder (225 hyresrätter och 150 bostadsrätter), förskolor och en ny stadspark. Den oregelbundna formen och en fastighetsindelning med färgvariation ger en arkitektonisk karaktär i samklang med Midsommarkransens äldre bebyggelse. Samtidigt blir skärmbyggnaden ett modernt tillskott och den tydliga entrébyggnad till området som kommunen efterfrågat. Den 20 augusti 2015 markanvisades förslaget till Järntorget, Åke Sundvalls Bygg och Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB).
Kommun | Stockholm |
Plats | Brännkyrka gymnasium |
Kund | SKB |
Typ | Stadsbyggnad, stadsutveckling, visionsarbete |
År | 2013 |
I programmet för Midsommarkransen och Aspudden pekas platsen ut som lämplig för bostadsbebyggelse, man uppskattar antalet enheter till 275-325.
Minst sju förskoleavdelningar behöver härbärgeras i området för att täcka det tillkommande behovet. En mindre park ska också rymmas i området.
Staden vill skapa en synlig och tydlig entré till Midsommarkransen. En
byggnad som signalerar var Midsommarkransen börjar kan med fördel placeras här, enligt stadens program.
Parkering skall lösas inom fastigheten.
Stadens program för området innehåller ett antal tydligt definierade önskemål och riktlinjer. Platsen i sig kräver också ett antal platsspecifik lösningar. Den övergripande målsättningen för arbetet med det här förslaget har varit att producera ett intresseväckande kvarter, samtidigt som det svarar mot stadens önskemål om ett område som markerar en synlig entré till Midsommarkransen. Samtidigt måste förslaget hantera platsspecifika utmaningar så som buller och risk. Allt för att åstadkomma ett trivsamt och attraktivt område. Listan över vad som väcker nyfikenhet för, och skapar trivsel, kan så klart göras väldigt lång. I Kv. Herbariet har vi värderat följande faktorer högst:
Att i så stor utsträckning som möjligt skapa en bullerfri inre miljö. Utemiljöer och uteplatser skall klara stadens riktvärden för en god ljudnivå (under 55 dB).
Riskaspekterna skall tillgodoses med godkända säkerhetsavstånd.
En skapa en intressant och väl fungerande stadsplan med möjligheter till lokaler i bottenvåningar och naturliga mötesplatser så som torgbildningar
och gröna vistelseytor.
Skapa en identitet för området som ger en tydlig känsla av samhörighet med Midsommarkransen, men också en egen identitet och det arkitektoniska ”entrébyggnad” som staden efterfrågar. Vi har tagit fasta på kommunens önskemål om att den nya bebyggelsen skall lägga stor vikt på den arkitektoniska gestaltningen och utformas med omsorg. Det gäller inte minst kvalité och uttryck när det kommer till fasadernas utformning.
Att skapa en blandning av bostadsstorlekar och upplåtelseformer som ger en social mix i området som kompletterar Midsommarkransens befintliga utbud.
Vårt förslag skall möta förfrågningsunderlagets idé om exploateringsgrad.
Att skapa ett område som också förbättrar ljudmiljön för skolan och skolgården samt att studera möjligheter att ersätta fotbollsplanen.
Stadens önskemål om sju st förskoleavdelningar skall uppfyllas.
Parkeringsnormen skall uppfyllas med ett parkeringsgarage under mark och med gatuparkering. I vårt förslag har vi strävat efter att inte underbygga bostadsgårdarna, för att möjliggöra planteringar och gröna ytor.
Strax nordväst om planområdet finns en tåg- och bussdepå som kan orsaka buller från bland annat rangeringsverksamhet och spår- och bromsskrik från tågen. Buller från denna verksamhet kan inte höras, vilket sannolikt främst beror på att spårområdet ligger delvis skärmat och på stort avstånd från Herbariet. En bedömning i detta läge är att trafikbuller från E4:an är så pass dominerande att åtgärderna som krävs för trafikbullret, även med stor sannolikhet kommer skapa en god ljudmiljö i och kring nya bostäder med avseende på industribullret.
Platsens stora utmaning handlar primärt om de höga bullernivåerna. Med buller från i stort sett samtliga väderstreck, behöver vi skapa en boendemiljö som lever upp till godkända riktvärden med bostäder som klarar minst 50% av boningsrummen mot tyst sida. Med tyst sida räknas under 55 dB, markerat grönt på kartan. För att jämföra och utreda bullersituationen konsulterades Henrik Arneus på Acad. Vi började med att titta på olika lösningar på platsen för att studera hur det påverkade bullersituationen. Redovisade bullerberäkningar visar på de mest bullerutsatta lägena i fasad.
Möjlighet till fl er tysta, privata gårdar. Kvartershusen skapar gårdar som även är avskärmade från trafikbuller från lokalgator. Gårdarna blir väl avskärmade från buller tack vare närbelägna huskroppar.
Skapar möjlighet till fler lättillgängliga tysta gårdsytor.
Allmänna ytor för park och torg får högre bullernivåer.
Nästan alla bostäder kräver att avstegsfall tillämpas.
Svårt att klara 50% av boningsrum mot tyst sida i samtliga kvartershörn.
Större miljö med lägre ljudnivåer. Det stora avskärmande huset möjliggör lägre trafikbullernivåer kring lokalgator, torg och parker.
Skapar möjlighet för fl er bostadshus med bättre bullerförhållanden där krav på max 55 dB(A) kan uppfyllas på samtliga fasader.
Skärmhuset underlättar lägenhetsplanering då det inte finns lika många skarpa hörn som i kvartershus.
Balkonger till bostäder i skärmhuset riktas mot syd och väst. Ej loftgång, enkelsidiga lägenheter kan placeras mot en tyst inre miljö.
Färre lättillgängliga gårdsytor.
Den långa huskroppen innebär en gestaltningsutmaning!
Skärmbygganden kan ej ha varierade våningshöjder då detta möjlig gör för bullret att smita in, men mindre variationer i höjled som inte utgör hela våningsplan går bra.
Om våningsantalet överskrider ca 6 våningar utsätts skärmbyggnadens norra del för buller från sydväst.
Skärmbyggnaden måste vara tät, inga öppningar eller hål är möjliga.
Vårt förslag utgörs av skärmbyggnaden som blir Midsommarkransens entrébyggnad. Skärmbyggnaden anpassas till platsens förutsättningar så som risk, buller och terräng. Byggnaden ges variation i höjdled i den mån det är möjligt utan att försämra bullersituationen.
Inom området placeras ett antal mer traditionella kvarter . Dessa kan med fördel vara oregelbundna för att anspela på Midsommarkransens övriga karaktär, samt att skapa en intressant och varierad stadsplan. Byggnaderna inom området bör vara 4-5 våningar.
Allmänna gator leds genom området med infart från Tellusborgsvägen. Vi har medvetet i den mån det är möjligt undvikit säckgator för att området i så stor utsträckning som möjligt skall bli en integrerad del av övriga Midsommarkransen. Gatorna förses med gatuparkering.
Inom området placeras en ny park som kan nyttjas av både de boende, skolan och förskolan. Kvarterens oregelbundna placering möjliggör för
platsbildningar där lokaler kan inrymmas i byggnadernas entrévåningar.
Skolan får en mindre bollplan och parkering ersätts.
Antal enheter inom området är avhängigt lägenheternas storlekar. Skärmbyggnaden innehåller ca 180 lägenheter och inom området ryms ytterligare ca 135 lägenheter. Lägenhetsstorlekarna varieras från 1 rok till 5 rok. Förskolorna placeras i bottenplan i bostadskvarteren i anslutning till gårdsytorna. Sju avdelningar à ca 200 m2. Förslaget rymmer totalt ca 290- 320 enheter.
Med gatuparkering tillskapas ca 80 p-platser. Övrig parkering förläggs i garage under skärmbyggnaden, vilket möjliggör gröna gårdar i anslutning till övriga bostadshus .
Vi har tagit fasta på kommunens önskemål om att den nya bebyggelsen skall lägga stor vikt på den arkitektoniska gestaltningen och utformas med omsorg. Det gäller inte minst kvalité och uttryck när det kommer till fasadernas utformning.
Skärmbyggnaden är 270 meter lång vilket givetvis är en arkitektonisk utmaning. Bullret kräver dessutom en sammanhållen volym utan stora variationer i höjdled. Vår målsättning är att den slutna skärmbyggnaden skall bilda ett vackert blickfång mot de kringliggande gatorna, samtidigt som den skapar en bullerfri inre miljö. Anpassning till omgivningen Större byggnader upplevs ofta som kolossartade och ogästvänliga då de ställs mot en omgivning med mer småskalig bebyggelse. Vi hanterar detta genom att dela in skärmbyggnaden i färgfält som bryter upp skalan och visar på ett fastighetsindelat kvarter.
För att förstärka effekten av fastighetsindelade kvarter föreslår vi att skärmbyggnaden kläs med tegel i olika kulörer. Fasadtegel och tegelpannor får samma färg.
Bullernivån i området kräver en sammanhållen volym utan större variationer i höjdled. Ett sätt att hantera det buller som kan smita över taket är att skapa etagelägenheter högst upp i husen. Det gör att en tillräckligt stor del av de större bostäderna får acceptabel ljudnivå och ger även liv åt taken, vilket harmonierar med områdets karaktär i övrigt.
Skärmbyggnaden blir trots sin längd, men tack vare sin tydliga fastighetsuppdelning, en tydlig representant för Midsommarkransens befintliga bebyggelsemässiga skala och bildar samtidigt en tydlig entré till stadsdelen. Resultaten är inte en drastiskt avvikande signaturbyggnad, snarare en tydlig representant för hela områdets arkitektoniska karaktär.