Med vårt förslag Framtidshusen har vi tagit fasta på tävlingsunderlagets önskemål om att ”bidra till utveckling och nytänkande i arkitektur-, miljö- och bostadsbyggande”. Med Framtidshusen når vi på flera sätt längre än vad man gjort med merparten av den planerade bebyggelsen i Norra Djurgårdsstaden. Det gäller så väl gestaltning som tillämpningen av miljötekniska lösningar.
Tre exempel på konkreta tillämpningar där vårt förslag tydligt ligger i framkant är:
- Användandet av färgade solceller som ett bärande material- och forminslag i husens fasader.
- Omhändertagande av regnvatten för användning vid spolning av toaletter i syfte att minimera vattenför- brukningen vilket överträffar miljö- och hållbarhetskraven för Brofästet.
- Spillvärme som går ut ur huset tas tillvara på olika sätt. Bla. inför vi ett separat avloppsystem där värmen från duschvatten tas till vara och sedan återförs till husets uppvärmning via värmepumpen.
Framtidshusen har fått en utpräglat modern form med ett tydligt eget uttryck. Det syns att husen formmässigt hör hemma i samtiden samtidigt som de fått en rad oväntade inslag, inte minst i kombinationen av materialval och tillämpningen av tekniska lösningar. Alla detaljer i fasadernas utformning så som balkonger, fönsterinramningar, fönsterluckor och entréer är medvetet gestaltade för att skapa en gedigen och genomarbetad helhetskänsla. Både
i materialval och färgskala ligger vi tydligt i linje med tävlingsunderlagets gestaltningsprinciper som föreskriver naturnära material och dova färgtoner.
Vår grundtanke har varit att med givna förutsättningar skapa hus som upplevs som sympatiska, lätta och naturnära. En grundförutsättning för vårt arbete med husens form har varit att till fullo integrera de tekniska lösningarna, nödvändiga för att kunna uppnå plusenergistatus, i husen snarare än att applicera dem som tillägg utanpå byggnaderna. Det gäller inte minst solcellerna vars funktionskrav och form båda utnyttjas för att förstärka vår grundläggande formtanke.