I arbete med att utveckla grannskapsenheten 2.0 har vi tagit vår utgångspunkt i den ursprungliga definitionen:
”En grannskapsenhet är en stadsplaneringsidé där mindre enheter i en stor stad skall ha ett självständigt liv och bestå av bostäder runt ett centrum. I grannskapsenheten skall allt för det dagliga livet finnas inkluderande butiker, skolor, kyrkor, parker med mera. Man tänker sig vidare att staden skall växa genom att grannskapsenhet läggs till grannskapsenhet.” - Wikipedia
Konceptet har vi sedan anpassat till dagens krav på en enkel vardag, närhet till natur, integrerad kommersiell och kommunal service och möjligheten för kommunen och aktörer att bygga ut och utveckla området i etapper.
Utvecklingen sker enligt en enkel princip:
1. En hårdgjord struktur med ett lokalt torg omgärdat av fastigheter indelade i mindre delar som möjliggör för att fler aktörer bjuds in till att vara en del av utvecklingen.
2. I varje grannskapsenhet skapas plats för ett par mindre punkthus med lägenheter i varierande storlek där det är möjligt att aktivera bottenvåningarna i anslutning till det lokala torget.
3. Ett par större flerfamiljshus är med för att artikulera entréer och möjliggöra för större publika funktioner i bottenplan och mindre lägenheter för ensamhushåll eller studerande i de övre våningarna.
4. Radhus adderas för familjer i varierande storlek och kollektivboende.
5. Till sist adderas enfamiljshus i två våningar som kan uppföras i en stadsnära kontext med möjlighet för både privata och mindre byggaktörer delta i utvecklingen av området.