Plusenergi För att skapa en plusenergibyggnad har vi arbetat efter Kyotopyramidens principer där syftet är att minimera energibehovet, nyttja solenergi både passivt och aktivt och att visualisera och reglera energibehovet på ett intelligent sätt under driftskedet.
Värme och kyla För att minimera behovet av värme får byggnaden en tung stomme, hög lufttäthet, fönster med lågt U-värde, balanserad mekanisk ventilation med hög värmeåtervinning och snålspolande armaturer för minskad åtgång av varmvatten. En anpassning av mängden fönster och glaspartier i relation till nyttig dagsljusinstrålning är en viktig del i att minska behovet av kylning. Byggnaden får mer fönster mot norr då de ger mindre kylbehov och bättre förutsättningar för en god dagsljuskomfort. Det kombineras med en solskyddsstrategi som bygger på att fasaden i sig själv utformas som ett solskydd genom att fönster inte monteras direkt i fasadliv. Kyla produceras genom att utnyttja markens naturligt låga temperatur. Ingen värmepump nyttjas. Enda energitillförsel är en liten mängd el för att driva pumpar och fläktar. Vintertid används systemet för att förvärma ventilationsluften.
El och belysning Elbelysning anpassas till högsta mängd nyttigt ljus i förhållande till effektbehov. Belysning styrs dels av närvaro, dels så att den inte används när dagsljus finns tillgängligt. För att minimera fläktel skapas utrymme för stora ventilationskanaler vilket ger låga tryckfall och lågt energibehov för fläktar. Regenererande hissar används i de fall det är möjligt.
Mätning och uppföljning Byggnadens energiförbrukning är till stor del beroende av hur den används. Mätning av energiåtgången är därför en självklarhet och medför tre tydliga fördelar:
1) Energianvändningen redovisas i realtid för dem som använder byggnaden vilket skapar en medvetenhet och mer energimedvetna brukare.
2) Vår löpande uppföljning gör att vi snabbt kan upptäcka och åtgärda eventuella brister i hur driften sköts. 3) Genom vår uppföljning under driftsfasen kan vi nå våra ambitiösa energimål genom kunskapsåterföring som ger ständiga förbättringar.
Solenergi Solenergin nyttjas maximalt, såväl passivt som aktivt. Passivt genom att fasaden utformas så att den avskärmar en stor del av den direkta solinstrålning sommartid men inte vintertid. Aktivt genom att byggnadens tak delvis kläs med solceller. Solcellerna producerar energi som under större delen av året kompletteras med vindkraft vilket tillsammans täcker byggnadens primärenergibehov. Sommartid exporteras överskott och vintertid köps energi från nätet. Över året förväntas byggnaden generera ett elöverskott vilket gör Juvelen till ett plusenergihus. Den energi som behöver importeras under delar av året väljs med hänsyn tagen till lägsta möjliga primärenergibehov. Vi har valt fjärrvärme för att försörja byggnaden med nödvändig värme. Den el som importeras är vindkraftsel baserat på tillkommande vindkraftverk. Vi köper inte grön el som redan finns på marknaden utan säkerställer att det uppförs nya vindkraftverk.
Hyresgäster Vår ambition som hyresvärd är att i ett senare skede även erbjuda en LEED-certifiering av hyresgästernas verksamheter. Som byggherre har vi både ett miljöansvar och ett intresse av att stärka byggnadens positionering och varumärke. Det kan vi bland annat göra genom att utbilda och bistå i hyresgästernas certifieringsarbete, gärna i samarbete med Uppsala kommun.